Boží milosti od Lenky Lipčákové jsou boží a potěší nejen ve sváteční den

Sladké, jednoduché a zároveň kypré pečivo vám udělá radost třeba po nedělním obědě. Je až pochoutkově obřadní a hodí se ke kávě nebo kakau. Svůj nafouknutý tvar získává smažením. Boží milosti připravila Lenka Lipčáková z Chabařovic.

Ingredience
  • Na 20 kusů:
  • 300 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 70 g moučkového cukru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička sušeného droždí
  • špetka soli
  •  
  • Na smažení a obalení:
  • přepuštěné máslo nebo sádlo
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup

Do mísy nasypeme sypké suroviny: mouku, moučkový cukr, droždí a malinko osolíme. Teprve potom přidáme smetanu a žloutky.

Promícháme vařečkou, pak těsto překlopíme na pracovní desku a dohněteme rukama. Musí vzniknout kompaktní těsto, aby šlo dobře vyvalovat.

Těsto necháme na půl hodiny v odpočinout. Jde o to, aby zafungoval lepek, aby se suroviny propojily.

Těsto rozválíme na placku do obdélníku o výšce 2–3 milimetry. Rádýlkem vykrájíme obdélníčky, které uprostřed diagonálně prořízneme, abychom vytvořili jakési knoflíkové dírky.

První dírkou vzniklý trojúhelník provlíkneme. To samé uděláme z druhé strany. Vytvoříme tak jakýsi páseček uprostřed obdélníčku.

Přendáme do přepuštěného másla nebo jiného rozpáleného tuku. Boží milosti by při smažení měly plavat. Smažíme z obou stran dozlatova.

Ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Lenka Lipčáková

Boží milosti dělá asi čtvrtým rokem. Připravuje je dvakrát ročně, na Velikonoce a na Vánoce, a rodině moc chutnají.

Po příjezdu jsme byli pozváni ke stolu na skvělé domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem a podávané s kysaným zelím. Naše snažení v kuchyni z dálky pozoroval i kocouří člen domácnosti.

Lenka Lipčáková a Patrik Rozehnal