Boxerská příprava moc bolí, zápas máme za odměnu, smějí se Vojta a Marie, naděje trutnovského ringu

15. červenec 2021

Vezmeme vás do ringu a představíme box jako sport, kterému se hodně věnují například v Trutnově. Dva mladí trutnovští boxeři byli teď dokonce v Gruzii na mistrovství Evropy kadetů. Zeptáme se jich, jak to dopadlo, protože boxeři Vojtěch Bernáček a Marie Poliaková jsou tu dnes s námi. A vzali i svého trenéra Jakuba Synka.

Boxerky jste dnes naštěstí nechali doma. Hned se zeptám, kolik vám je let?
Vojtěch Bernáček: V prosinci mi bude 16 let.
Marie Poliaková: Já budu mít 16 let v lednu.
Jakub Synek: A mě se raději ani neptejte.

Box je super, jde o univerzální přípravu, rozvíjí fyzičku, vytrvalost a sílu. Je to dobrý sport pro všechny věkové kategorie, včetně dětí.
Jakub Synek, boxerský trenér

Jak jste se dostali k boxování?
Vojtěch Bernáček: Před boxem jsem dělal ještě atletiku, ale ta mě přestala bavit. Přemýšleli jsme, co dál, a mamku napadlo, že bych mohl zkusit box. A je to moc fajn.

Čtěte také

Box je chlapský, tvrdý sport. U krásných holek, jako je Marie, to je docela neobvyklé?
Marie Poliaková: Chodila jsem na spoustu kroužků, ale pak jsem si dala přestávku, jezdila jsem jen na kole s kamarády a přestalo mě bavit nic nedělat. Tak jsem si řekla, že něco zkusím, a zkusila jsem box. Přišlo mi to takové drsné. Líbí se mi to. A nějaká modřina pod okem mi nevadí.

Je běžné, že děvčata boxují?
Jakub Synek, trenér: Je pravda, že děvčat není tolik jako kluků, protože to je pořád chlapský sport, a já si myslím, že to je dobře. Ale musím říct, že v poslední době obliba ženského boxu vzrůstá, holky se mu věnují čím dál víc. A Maruška je důkazem, že rostou nové naděje.

Marie Poliaková, Jakub Synek a Vojtěch Bernáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Byli jste v Gruzii na mistrovství Evropy kadetů. Jak to dopadlo?
Vojtěch Bernáček: Z asi 28 boxerů v mé kategorii jsem skončil pátý. Celkem bylo na turnaji zhruba 340 boxerů, takže velká konkurence.
Marie Poliaková: Pro mě to byl velký okamžik mého života, protože mám za sebou teprve 15 zápasů, zatím jsem na začátku, dělám box necelé dva roky. Na Evropu jsem jela spíš sbírat zkušenosti. Byla tam spousta holek, spousta boxerů. Byl to velký stres.
Jakub Synek: Je důležité, že si tím oba dva prošli. U Marušky, která boxuje necelé dva roky, je neuvěřitelné, že se hned dostala na mistrovství Evropy. Je tam velká konkurence a pokud chce růst, tak se musí srovnávat s těmi nejlepšími. Pro ni to byla obrovská škola. Vlastně i pro Vojtu, protože je to oba posouvá kupředu. Vojta už je také dvojnásobný mistr republiky.

Čtěte také

Jak dlouho trvá vychovat z dětí šampiony?
Jakub Synek: To je hrozně individuální, protože každý potřebuje jinou péči a trvá jiný čas, než z nich něco vyroste. Záleží samozřejmě také na tom, v jaké váhové kategorii. Ale určitě to je otázka několika let, než vyroste opravdový šampion.

Vy máte za sebou úspěšnou boxerskou kariéru. Byl jste i mistr Evropy.
Jakub Synek: V jedné menší organizaci profesionálního boxu jsme ukořistili pás mistra Evropy. Ale já jsem začal s boxem poměrně pozdě, takže se nedalo vyšplhat na úplný vrchol. A dostal jsem se k tomu úplnou náhodou. Připravoval jsem se na přijímačky na tělesnou výchovu na vysokou školu a říkal jsem si, co by mi mohlo zvednout fyzičku. Tak jsem si řekl, že zkusím box, protože ten je náročný po všech stránkách. Chytlo mě to a už jsem u něj zůstal.

Čtěte také

Je to bolavý sport?
Marie Poliaková: Je to bolavý sport, je to každodenní dřina.
Jakub Synek: Nejvíc bolavá je příprava. Pro spoustu lidí potom zápas v ringu vypadá, že bolí. Ale příprava na něj je tak náročná, tak bolestivá, že zápas je vlastně za odměnu. Ten bolí nejmíň z toho všeho.

Každý sport, když se dělá poctivě, tak bolí. Je tedy box vhodný sport pro děti?
Jakub Synek: Řekl bych, že minimální hranice pro to začít s boxem, je kolem 12, 13 let. Nicméně je dobré, když už děti mají nějakou průpravu, ideálně gymnastickou, nějaký základ z ostatních sportů. Pak se to dá samozřejmě uzpůsobit, protože není dobré, když by se malé děti třeba mlátily do hlavy. Dá se to udělat i bez kontaktu s hlavou, to není problém. Kontakt může přijít pochopitelně až později. Ale je to super, je to univerzální příprava, rozvíjí fyzičku, vytrvalost, sílu. Je to dobrý sport pro všechny věkové kategorie.

Marie Poliaková, Jakub Schmidt, Jakub Synek a Vojtěch Bernáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je box populární u nás v České republice? Protože teď možná hodně soupeří o popularitu se zápasníky MMA.
Jakub Synek: To je pravda, ano, MMA je na výsluní, má takovou vlnu, je teď na vrchu. Řekl bych ale, že box si drží stabilní základnu. Není to nejpopulárnější sport, nicméně v Čechách má základnu docela širokou. Je to prostě olympijský sport. Tím pádem si myslím, že se bude držet na rozdíl od některých jiných sportů, které vyletí nahoru a potom zase upadají do zapomnění. Box si podle mě drží dlouhodobě oblibu.

Celý rozhovor s boxerskými talenty Marií Poliakovou a Vojtěchem Bernáčkem spolu s jejich trenérem Jakubem Synkem o jejich sportovních snech a plánech si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.