Botanik Jiří Pirner miluje rostliny. A dokázal by zeleným lístkem „vyřadit z provozu“ třeba i slona

27. říjen 2021

Jiří Pirner pracuje v areálu barokního hospitalu Kuks jako správce přilehlé zahrady, kde pěstuje nejen byliny, ale i cizokrajné jedovaté rostliny. Jako botanik miluje léčivé bylinky. Ví přesně, co která léčivka umí. Ale s nadsázkou můžeme říct, že je to muž, který by dokázal zeleným lístkem "vyřadit z provozu" třeba i velkého slona.

Čtěte také

Patřičně hrdý je i na sušárnu bylinek a areál, který pod jeho vedení dostal nový ráz. „Zelený ráj" plní v současné době pro návštěvníky funkci relaxační i edukační.

Jako doma se cítí ve svém velkém skleníku, kde zkouší pěstovat nové rostliny. Hrdý je třeba na mandragoru!

Co se týká samotné zahrady, tak ta byla založena současně s výstavbou hospitálu. Sloužila původně jako libosad pro lázeňské hosty. Po příchodu milosrdných bratří v roce 1743, byla zahrada předělána na bylinkový prostor. A tak sloužila až do 1. světové války.

Čtěte také

Moderní tvář dostala zahrada až v roce 2015, kdy prošla rekonstrukcí, právě pod vedením Jiřího Pirnera.

Obdivovat tady můžete i keře a stromky. Na zahradě najdete třeba gdoule, mišpule, ale třeba i mátu či meduňku. Plamatka zelná například při konzumaci plní funkci lokální anestezie.

„Dokáže mimo jiné vyřadit z provozu vaše hlasivky," říká zkušený botanik Jiří Pirner. Nadšený pěstitel to ve svém zeleném království na vlastní kůži vyzkoušel.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související