Borůvky jsou pro lidský organismus blahodárné
Co je pro mne osobně moc důležité je to, že nám borůvky pomáhají koukat, abychom si rozuměli. Jejich konzumace působí blahodárně na obnovu očního purpuru, prostě zlepšují naše vidění, zvláště za šera a jsou dobrou a hlavně přirozenou prevencí očním poruchám vůbec.
Borůvky totiž obsahují velké množství karoténu a přišlo se na to za druhé světové války, kdy angličtí piloti, kteří jedli borůvkový džem, podstatně lépe viděli v noci či za šera. Ale nejenom na náš zrak, ale i pro celé tělo jsou borůvky téměř zázračně dobré. Zlepšují náladu, zahánějí stres prostě na naše nervy působí chlácholivě. Na naše tepny zase blahodárně a stejně tak na veškeré sliznice v těle. Látky z borůvek získané vytvářejí tenkou řekněme dezinfekční vrstvu na sliznici. Proto se borůvkami léčí afty i jiné bolístky v ústech.
Pokud bychom měli vybrat ovoce nejvhodnější pro diabetiky, pak borůvky budou v nejužší nominaci. Obsahují minimum přírodního cukru ale hlavně látky, které regulují hladinu cukru v krvi. Z borůvkových extraktů se pro diabetiky vyrábějí účinné léky stimulující tvorbu inzulínu. Od věci není ani uvařit si čaj z borůvkového listí, klidně z čerstvého zeleného. I ten je blahodárný.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.