Bojíte se zubařů? Na Náchodsku se lidé bojí, že je neseženou

8. říjen 2015

Pacienti v České republice mají stále potíže s hledáním zubaře, který by je přijal do péče. Nejhorší je to v pohraničí, na Královéhradecku například na Náchodsku a Broumovsku. Právě tam natáčel redaktor Václav Plecháček.

„Práce mě baví, ale na druhou stranu je toho moc," zubařka Jana Šnajdrová má ordinaci v Hronově a podle ní je už teď zatížení zubařů obrovské: „Zubaři chodí do práce s výronama, s chřipkou, pokud nejsou extrémní horečky. Děláme pořád, protože je stále objednáno na tři, čtyři měsíce dopředu."

A brzy může být ještě mnohem hůř.

Doktorka Šnajdrová přesluhuje už třetí rok a podobně jsou na tom i její kolegové: „V téhle oblasti je nás pět na asi deset tisíc obyvatel. A čtyři jsme na tom věkově podobně. Jedné kolegyni je stejně jako mně, další šedesát devět a jedna se blíží šedesátce."

Čtěte také

Co bude za několik let si tak vůbec nedokáže představit.

Mladí zubaři prý nejsou.

To potvrzuje i Ladislav Růžička. Ten je předsedou Okresní stomatologické komory v Náchodě a svojí ordinaci má v Broumově.

Za rok by mohl jít do důchodu a už řadu let tak nové pacienty nepřijímá.

Zubařská ordinace není tak děsivé místo, jak by se mohlo zdát

Přesto téměř denně musí ošetřit lidi, které nemá ve své evidenci: „Tady když se ráno přijde do práce, tak nevíme, kolik tady bude stát pacientů s bolestí a přitom nemají svého lékaře, protože tady nikoho neseženou. My je přitom musíme ošetřit a to nám naruší celodenní práci. Když ráno třeba hodinu ošetřuji někoho cizího, tak pod stresem pak pracuji celý den."

I proto vnímá Ladislav Růžička situaci s nedostatkem zubních lékařů v některých lokalitách jako kritickou.

Zubařka (ilustrační foto)

Na Broumovsku a Náchodsku je prý zhruba polovina zubařů starších šedesáti let

Třeba v Červeném Kostelci ordinuje čtyřiasedmdesátiletá Božena Rysnarová. O odchodu do důchodu už delší dobu uvažuje, zhruba sedmnáct stovek pacientů ale nemá komu předat.

„Mluví o tom, ale bohužel noví následníci nejsou," říká její zdravotní sestra Lada Drozdová.

autor: PLE
Spustit audio