Blíží se zápisy dětí do mateřských školek. Někteří rodiče dávají přednost lesním klubům a školkám

20. duben 2023 07:54

Místo střechy koruny stromů, místo třídy les - i takhle si můžete představit lesní školku. Jestli tenhle popis sedí i na lesní mateřskou školu Lesokruh v Bědovicích nedaleko od Třebechovic pod Orebem, to přímo na místě zjišťovala reportérka Naďa Kverková.

Čtěte také

Prostoru zdejší lesní školky vévodí dvě indiánská teepee s ohništěm. Představte si ohromnou zahradu o velikosti fotbalového hřiště na kterém jsou dětem k dispozici dřevěné domečky, prolézačky, tabule na malování, jednoduché lavičky, také zázemí pro hygienu a ekologické suché toalety.

Nečekejte tady žádné kamenné přístřešky ani hernu plnou plyšáků, tedy ani přípojky elektrické energie. To nejdůležitější, o co především v lesní školce jde, je celodenní pobyt dětí na čerstvém vzduchu a vzdělávání formou her v přírodě. Dnes tady přišlo do školky celkem 20 dětí ve věku od 3 do 6 let.

S jakými nejčastějšími mýty se lesní školky mezi veřejností potýkají?

Fungování lesních mateřských školek má stanovena přesná pravidla. Od roku 2016 se díky novelizaci školského zákona staly i plnohodnotným druhem mateřské školy. Většina z nich má pro svoji činnost certifikaci Ministerstva školství. Asociace lesních mateřských škol sdružuje v České republice na 160 lesních mateřských škol.

Čtěte také

Podle její předsedkyně, Terezy Valkounové, registrují velký zájem. Přesto některé mýty u veřejnosti přetrvávají. „Asociace lesních mateřských škol funguje už přes 13 let a nejčastěji se setkává s tím, že by se rodiče mohli obávat, jestli je to pro jejich děti zvládnutelné celý školní rok, protože my jsme s dětmi venku opravdu za každého počasí."

„Ale zároveň jsme si za tuhle poměrně dlouhou dobu už mnohokrát vyzkoušeli, že to spíš záleží na vybavení a nastavení školky než na tom samotném počasí. Další častou obavou rodičů může být, jestli budou potomci dobře připraveni na školu. Ale pokud by to tak nebylo, tak už by lesní školky fungovat nemohly. I Ministerstvo školství tohle ověřovalo a ukázalo se, že děti z lesních školek, protože jich tam máme menší množství a se dvěma pedagogy, tak se jim můžeme velmi dobře věnovat. A vše, co potřebují, tak se v lesní školce naučí," dodává Tereza Valkounová.

Jaké jsou základní principy vzdělávání v lesních mateřských školách a jaký mají vliv na vývoj dětí?

Čtěte také

Jak mi potvrdila Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských škol je jejich fungování inspirováno přístupem, který se nazývá přírodní pedagogika. Je zde kladen důraz na volnou hru, to znamená, že děti mají čas a prostor vnímat přírodu, hrát si ve volném prostoru.

Role učitelů, které tady nazývají průvodci, je spíše pozorování a zajišťování bezpečnosti dětí. Jejich hru nijak neruší a nechávají na nich, pro co se rozhodnou. Teď jsou právě děti v kruhu a po zpívání s kytarou si povídají o tom, jaké měly včera odpoledne s rodiči a také o čem se jim v noci zdálo.

Kde je mezi rodiči největší zájem o lesní školky a jak je to s výší školkovného?

Podle zástupců asociace vzniká nejvíce takových zařízení v okolí velkých měst, tedy Prahy a Brna. Vyhlášené školky už ani nepořádají veřejné zápisy, přebírají například jen sourozence. Výhodou lesních školek je menší počet dětí v jedné třídě, je to 8 osob na jednu učitelku.

Čtěte také

Platby za školkovné se také liší podle lokality a kupní síly daného města. A také podle toho, zda je dítě předškolák a dochází do školky každý den, nebo třeba využívá jen lesní klub, to je pro menší děti, kdy sem přijde pouze na jeden nebo dva dny v týdnu.

V Praze zaplatíte okolo 8 tisíc korun měsíčně, na Pardubicku a Hradecku je to částka zhruba poloviční. Ale jak jsem se dnes bavila s rodiči, zdá se jim ta částka adekvátní, vzhledem k tomu, co se jejich děti ve školce naučí a co získávají.

Zápisy do mateřských školek, včetně těch lesních, se konají 2. a 3. května. Kdo půjde na zápis přímo 3. května, tak to bude na právě na Mezinárodní den lesních školek.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související