Blíží se oslava divadla v Hradci Králové. Tradiční divadelní festival bude hledat svůj nový název

12. červen 2019 10:18

Stovky divadelních, hudebních a dalších akcí chystají organizátoři pro letošní 25. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Tomu bude v Hradci Králové patřit osm dní na konci června. Kromě Klicperova divadla a Divadla Drak uměním ožije doslova celé město.

Novou znělkou představili organizátoři 25. ročníku festivalu Divadlo evropských regionů program letošního ročníku. Tradičně se odehraje na všech scénách Klicperova divadla, Divadla Drak a také v ulicích Hradce Králové.

Celkem čeká na návštěvníky přes 300 produkcí, divadel, koncertů, workshopů a výstav.

„My paradoxně nadílíme společně. A to je na tom to nejhezčí. Ona spolupráce," říká k programu letošního ročníku ředitelka neziskovky Kontrapunkt, která se podílí přípravou Open Air Programu, Barbora Hodonická.

Finský kůň je alegorií toho trojského na začátku 21. století ve formě masových kuliček v mrazáku

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v české premiéře Finského koně, vtipnou a místy trochu drsnou hru současné finské autorky

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v české premiéře v sobotu 1. června v 19:00 hodin v režii Petra Štindla vtipnou a místy trochu drsnou hru Finský kůň současné finské autorky Sirkku Peltoly o lidech, kterým se zatím nic nepovedlo, ale ve svém snažení rozhodně nepolevují. A co je to vlastně ten finský kůň?

„Loni jsme to tak trochu načali a snažíme se tu spolupráci prohlubovat víc a víc. Letos si myslím, že společnými silami opravdu zvelebíme město. Slavnostní téma, narozeninové, oslava a svátek divadla, protože festival slaví půlkulaté výročí, tak scénografie, kterou připravila Eva Horská ve spolupráci s dílnami obou divadel, se objeví ve všech ulicích, v parku, u divadel. Je to taková velká společná akce."

Open Air Program nabídne letos více než 200 představení na zhruba 15 místech. A většinu z nich budou mít lidé možnost navštívit jen za dobrovolné vstupné.

Klicperovo divadlo pak připravilo pestré menu z domácích i zahraničních představení, říká ředitelka divadla Eva Mikulková.
„Připravujeme celkem 48 produkcí. Z toho bude 5 zahraničních představení, 13 vystoupení českých souborů, 6 představení Klicperova divadla a dále samozřejmě každý den pohádka pro děti na letní scéně a večerní koncert."

Organizátoři představili program 25. ročníku festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové

Pozadu nezůstane ani divadlo Drak, potvrzuje jeho ředitelka Eliška Finková.
„Máme naplánováno 85 představení od souborů z 8 zemí. A samozřejmě bohatý doprovodný program."

Podívejte se na podrobný program festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové!

Součástí letoního ročníku bude i anketa o novém názvu festivalu Divadlo evropských regionů. Ten totiž Podle Evy Mikulkové nevystihuje správně jeho podstatu.
„Je to pro spoustu lidí takový cizí název. A když se třeba někoho zeptáme, tak ani neví o co vlastně přesně jde."

Festival v Hradci Králové s podtitulem OSLAVA začne oficiálně v pátek 21. června a potrvá do 28. června 2019.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související