Blíží se možnost čerpat mimořádný příspěvek na dítě. Kdo na něj má nárok a jak o peníze požádat?

29. červenec 2022 07:32

V průběhu srpna budou moci rodiče čerpat mimořádný příspěvek 5 tisíc korun na dítě. Dávkou chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Podrobnosti k tomuto tématu zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jaké jsou podmínky pro získání příspěvku?

Čtěte také

Na příspěvek dosáhnou rodiče, kteří mají po 1. srpnu 2022 děti mladší 18 let. A platí to i pro děti, které se narodí po 1. srpnu až do konce roku. Zároveň loňský příjem rodiny musí být do 1 milionu korun hrubého ročně. Pak rodina za každé takové dítě jednorázově obdrží 5 tisíc korun.

Nárok by na tento mimořádný příspěvek mělo mít zhruba 1,6 milionu z celkových asi 2 milionů dětí. Státní kasu by to mělo stát kolem 7,8 miliardy korun.

Od kdy a jak bude možné žádat?

Ti, kteří nyní pobírají takzvaný přídavek na dítě, to budou mít jednoduché. O mimořádný příspěvek se hlásit vůbec nemusejí.

Čtěte také

Vysvětluje to ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. „Tam to bude vypláceno automaticky. To znamená, všichni ti, kteří měli nárok na přídavek na dítě vyplácený v červenci za červen, tak při nejbližší příležitosti, předpokládám při nejbližší výplatě dávek státní sociální podpory obdrží automaticky i onen mimořádný příspěvek na dítě, aniž by se o to museli nějakým způsobem starat.“

Ostatní, kteří přídavek na dítě nedostávají, tak budou mít od půlky měsíce srpna dvě možnosti. První je žádost přes aplikaci Ministerstva práce a sociálních věcí. Tady ovšem ještě nevíme, a neví to ani Úřad práce, jak přesně bude tato aplikace vypadat.

Druhou možností je potom požádat na takzvaných Czech POINTech státní správy, kde s vyplněním pomůže úředník. Prozatím se to ale netýká Czech POINTů na pobočkách České pošty. Tam to bude možné až od října.

Co musejí rodiče doložit?

Čtěte také

Je to velice jednoduché, nebudou muset doložit vůbec nic. Podpisem, respektive elektronickým ověřením při elektronické žádosti, čestně prohlásí, že rodina má požadovaný příjem. O přiznání dávky pak rozhodne úřad práce. Pokud by ten měl nějaké pochybnosti, tak bude dále zjišťovat informace.

Popisuje postup Martin Horák. „Úřad práce v rámci rozhodování, pokud by měl pochybnosti, tak si bude sám ty skutečnosti ověřovat u příslušných institucí. To znamená, že žadatel, kromě vyplnění žádosti, by neměl nic dalšího dokládat.“

Kdy budou mít lidé peníze k dispozici?

Jak už zaznělo, ti, kteří pobírají přídavek na dítě, dostanou mimořádný příspěvek už začátkem srpna. K těm, kteří si o něj teprve budou muset požádat, by měla tato podpora dorazit do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání. Podat žádost je možné celý jeden rok.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související