Blíže posluchačům i teenagerům. Zlínští filharmonici chtějí více hrát na platformě Baťova institutu

20. květen 2019 14:24

Filharmonici pro letošní sezónu připravují hned několik koncertů. Jeden z nich bude speciálně pro teenagery. Mezi budovami Baťova institutu zazní i beatbox.

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů chce více využívat platformu Baťova institutu v bývalých baťovských průmyslových závodech v centru města. „V prostoru pod širým nebem plánuje několik koncertů, chce na ně nalákat také mladé posluchače,“ uvedl ředitel filharmonie Josef Němý.

"Proto jsme na 26. června připravili koncert pro žáky, studenty, teenagery na platformě Baťova institutu s velmi zajímavým programem, beatboxerem En.Dru v hlavní roli a taky Vivaldiho Čtvero ročních dob," uvedl ředitel.

Uvedeme první tři části Mé vlasti od Bedřicha Smetany - Vyšehrad, Vltava a Šárka. Tento koncert bude také symbolickým završením roku zlínských oslav 100 let výročí od vzniku ČR.
Josef Němý, ředitel filharmonie

V červnu se na platformě uskuteční také charitativní koncert ve spolupráci se Zlínským krajem. "Uvedeme první tři části Mé vlasti od Bedřicha Smetany - Vyšehrad, Vltava a Šárka. Tento koncert bude také symbolickým završením roku zlínských oslav 100 let výročí od vzniku ČR," uvedl ředitel. Koncert se uskuteční 11. června. V září chce filharmonie na platformě uvést rockový koncert, na kterém předvede mix populárních skladeb.

Zlínská filharmonie připomene v nadcházející 74. sezoně tvorbu skladatele, jehož jméno má ve svém názvu, tedy Bohuslava Martinů. Vzpomene 130 let od narození Martinů, 60 let od jeho úmrtí i 30 let od okamžiku, kdy Filharmonie Bohuslava Martinů nese své jméno. Filharmonie nabídne v sezoně téměř 30 koncertů v pěti abonentních řadách a dvě desítky mimořádných koncertů.

Počet posluchačů filharmonie od roku 2010, kdy se přestěhovala do nového kongresového centra navrženého Evou Jiřičnou, roste. V končící sezoně navštívilo koncerty asi 48.000 posluchačů s průměrem 743 posluchačů na koncert. Kapacita sálu je 761 posluchačů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související