„Blbost kvete všude.“ Omeletky Haliny Pawlowské

20. listopad 2021

Omeletky dnes budou naplněné blbostí. Už Einstein řekl: Dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. Ale u vesmíru to není tak jisté.

Vědci provedli výzkum u mladých lidí a pro všechny bylo šokem, že dnešní studenti vysokých škol jsou nevzdělaní, o studium nemají zájem a k znalostem projevují absolutní lhostejnost. Jeden z vědců se pak zeptal doma svého syna, který byl posluchačem filozofické fakulty, jak je možné. Syn mu na to odpověděl: „Já nevím! A je mi to jedno!“

Na slovo hlupák se kolem třicítky výrazů

Víte, že ve Spojených státech platí zákon, že oslové nesmí spát ve vaně, zatímco v Kanadě je zakázáno mračit se na krávy. Blbost zkrátka kvete všude.

Zjistila jsem, že nic nemá tolik synonym, jako slovo hlupák. Kdo je hloupý, ten je hňup, ťulpas, ťululum, trdlo, moula, vrták. Asi třicet výrazů jsem našla. Taky jsem zjistila, že hloupostí se zabývá celý vědní obor a ten se jmenuje morologie.

Maminka a školní inspektor

Halina Pawlowská prozradila, co se stalo její mamince. Příběh je z doby, kdy začínala jako učitelka. Na návštěvu inspektora se připravovala tak důkladně, že dokonce ve třídě den předtím usnula a probudila se zamčená. Při hodině s inspektorem byla úplně zblblá. Takže se ptala: „Kolik je 4 x 6?“ A žáček odpověděl: „Dvacet pět!“ „Špatně!“ zoufala si maminka. Zeptala se dalšího: „Kolik je 4 x 6?“ „22!“ „Kolik je 6 x 4?“ „24!“ „Špatně!“ zařvala má matka. Děti byly šokované. Inspektor taky.

Maminka byla rudá studem, předstírala suverenitu, a zakopla o tašku jednoho z žáků. Skoro upadla, a jak hledala rovnováhu, tak z ní vypadlo: „Do pr….!“ Zhroutila se z toho a šla plakat na chodbu. Dopadlo to tak, že mamince inspektor řekl, že je vhodná pro učitelování, že si jí váží, a že by si to tak neměla brát.

V Omeletkách uslyšíte povídku Elišky Hančlové Jak se stát neviditelným. Dozvíte se, jak to má s blbostí Martina Hudečková, uslyšíte Baladu o blbosti od Jiřího Žáčka. Halina Pawlowská nevynechá ani recept, tentokrát uvaří lečo, do kterého dává i hrst červené čočky.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související