Biskupem husitské církve v jižních a západních Čechách byl znovu zvolen Filip Štojdl

26. únor 2019

Duchovní i věřící z jednotlivých sborů plzeňské diecéze Československé církve husitské se sjeli o víkendu do Českých Budějovic. V kostele na Palackého náměstí volili nového biskupa, který bude v následujících sedmi letech stát v čele církevní správy na území Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje.

Shromáždění, kterého se zúčastnilo několik desítek osob, začalo slavnostní bohoslužbou. S kázáním vystoupil farář ze Sokolova Lukáš Bujna, který pak také pomáhal sčítat hlasy. „Dnes bylo přítomno 44 delegátů z náboženských obcí plzeňské diecéze a 40 z nich hlasovalo pro volbu bratra doktora Filipa Štojdla, který tím započíná druhé období v naší církvi,“ uvedl.

Nejmladším volitelem byl Bohuslav Šotola z Horažďovic. „Je to moje první volba biskupa a je to velice zajímavé. Já jsem měl od začátku jasno, protože Filip Štojdl udělal pro naši církev v Horažďovicích mnohé věci a posunulo se to díky němu na vyšší úroveň,“ vysvětlil.

Bohuslava Šotolu doprovázel horažďovický duchovní Samuel Vašin. I on dal hlas stávajícímu biskupovi Filipu Štojdlovi. „Pro mě byla volba jasná. Když Filip Štojdl začal své volební období, nevěděl, že budou nějaké restituce, a pak bylo vidět, jak se k tomu postavil. Započal diecézní reformy, které navazují na celou církev, a v těchto reformách ho chci podpořit, aby je dokázal dotáhnout, a tím posunul církev do nového období,“ řekl.

Staronový biskup Filip Štojdl, třiačtyřicetiletý duchovní z Písku, po znovuzvolení v děkovací řeči prohlásil, že jde zároveň o jeho poslední funkční období. „Sám jsem si to takhle nastavil v sobě, protože skutečně nechci být celoživotním církevním funkcionářem. Já mám za to, že je dobré dát šanci dalším lidem, aby ta církev byla skutečně otevřená, aby tam byl prostor pro další vize,“ komentoval.

Nejmladší český biskup Filip Štojdl teď působí v zachráněném kostele v Mirovicích

Biskup Filip Štojdl

Jsou tomu dva roky, co vyhořel husitský kostel v Mirovicích na Písecku. Požár tenkrát prakticky zničil celou stavbu z 30. let minulého století, zůstala jen věž a obvodové zdi. Neštěstí ale vzbudilo velkou solidaritu mezi lidmi, a to nejen mezi těmi, kteří do kostela pravidelně chodili.

V nadcházejících sedmi letech chce dokončit započatou práci, jako jsou rekonstrukce objektů a sociální projekty, ale za ještě důležitější považuje duchovní program. „Církev nemůže být nějaká byznys organizace, ale musí v ní být skutečně místo pro ty nejslabší, vyloučené, chudé, pro lidi, kteří procházejí nějakou krizí. V tomhle je pro mě velkou inspirací papež František,“ dodal.

Po volbě podpořila biskupa i jeho manželka. „Jsem ráda, že má funkci. Samozřejmě to bude znamenat, že bude málo doma, že nebude mít tolik času na rodinu, ale v podstatě je to dobře, protože on má vizi a je fajn, že ji může naplnit,“ reagovala Milada Štojdlová.

Spustit audio

Související