Biskup Duka bude sloužit mši za oběti nacismu a komunismu

23. září 2010

Královéhradecký katolický biskup Dominik Duka, označovaný za možného budoucího nástupce pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka, bude v kostele v Praze na Vyšehradě od 17:00 sloužit vzpomínkovou bohoslužbu za oběti nacismu a komunismu z řad kněží, řeholníků a řeholnic. Tiskové středisko České biskupské konference informovalo, že po skončení mše následuje modlitba za oběti u památníku na Vyšehradském hřbitově. V církevních kruzích je toto tradiční setkání chápáno nejen jako liturgický obřad, ale také jako tichý protest proti komunismu.

Bohoslužba se zároveň koná podle pořadatelů při příležitosti 614. výročí umučení sv. Jana Nepomuckého.
Tento katolický světec patří k nejznámějším a nejuctívanějším. Když se v roce 1993 slavilo 600 let od údajné mučednické smrti pozdějšího svatého, uvedl tehdejší papež Jan Pavel II., že Janu Nepomuckému vzdává úctu takřka celý svět. Jeho svátek připadá v církevním kalendáři na 16. května.
Světcovy ostatky jsou uloženy v ochozu presbytáře Svatovítské katedrály. Jejich zkoumáním se před lety zabývali antropologové. Prokázali, že relikvie prohlašovaná pro kanonizaci za "jazyk mučedníka zpovědního tajemství" je pouze zbytkem mozkové tkáně.
Podkladem pro svatořečení v roce 1729 byla - až později zpochybněná - legenda Václava Hájka z Libočan o umučeném zpovědníkovi manželky krále Václava IV. Historicky doložitelný Jan z Pomuku podle historiků v době arcibiskupa Jana z Jenštejna a krále Václava IV. skutečně žil. Umučen byl 20. března 1393, stal se obětí sporu mezi králem a arcibiskupem.

Spustit audio