Bílá magistrála na Vysočině nabízí dvě stě kilometrů upravených běžkařských tras

10. únor 2023

Letošní zima nám čas od času umožní i lyžařské vyžití a konkrétně na Vysočině jsou připravení. Oblast mezi Žďárem nad Sázavou a Bystřicí nad Pernštejnem tradičně využívají především běžkaři. Vždyť i největší biatlonové závody u nás se konají v Novém Městě na Moravě. Oblast dokonce nabízí Bílou magistrálu.

Výchozím bodem Bílé magistrály je skiareál Martina Koukala u Pilské nádrže na okraji Žďáru nad Sázavou. „Bílá magistrála propojuje běžkařské trasy na Žďársku, Novoměstsku a Bystřicku,“ říká David Štěpánek z organizace na podporu cestovního ruchu Koruna Vysočiny. Magistrála se skládá z několika okruhů, které je možné projet jednotlivě, ale v podstatě i všechny najednou. „Za jeden den to ale nejspíš nestihnete,“ směje se David Štěpánek.

Z jednotlivých okruhů si lyžaři mohou vybírat podle délky nebo náročnosti. Například trasa u Polničky a Velkého Dářka je mírná, vhodná pro rodiny s dětmi. Trasy na Bystřicku jsou naopak plné velkých převýšení. Na druhé straně ale nabízejí nádherné výhledy na řeku Svratku.

Všechny informace o Bílé magistrále a jejích jednotlivých částech jsou uvedené na internetových stránkách. „Stránka sbírá data od velkých i menších spolků, které se starají o běžkařské trasy. Všechno jsou to strojově upravené okruhy,“ dodává David Štěpánek.

Do interaktivní mapy jsou zanesená i atraktivní místa na trasách. Patří mezi ně například Vysočina aréna, která ve vyhrazených hodinách pouští veřejnost na tratě, po kterých jezdí mistři světa. Na trasách jsou vyznačená i restaurační zařízení nebo turistické zajímavosti, jako třeba velké betonové sochy Michala Olšiaka, kostelík ve Vitochově nebo hospůdka ve Veselíčku, kde mají funkční orchestrion.

Spustit audio