Bezpečnost hradeckých dětských hřišť pravidelně kontrolují strážníci

2. srpen 2013

Rozbité láhve a střepy nebo injekční stříkačky - to jsou věci, které nemají nikde v ulicích a obzvlášť ne na dětských hřištích co dělat. Strážníci městské policie v Hradci Králové proto vyrážejí pravidelně hřiště kontrolovat.

Kdo chodí se svými dětmi nebo vnoučaty na hřiště, určitě se bude zajímat, jestli je na nich bezpečno. V Hradci Králové to kontrolují hlavně teď v létě městští strážníci.

„Určitě je to pozitivní. Já třeba jsem taky našla u nás v parku stříkačky, takže jsem ráda,“ říká maminka Zuzana, která je na hřišti se svými dvěma dětmi.

Strážníci procházejí všechna hřiště ve městě. Hradec Králové jich má kolem padesáti. Kontroluje se zejména, zda se na nich nepovalují střepy, injekční stříkačky a další nebezpečné předměty.

„Pokud bychom něco našli, tak to sbíráme. Máme na to bezpečnostní kontejnery,“ říká strážník Ivan Dubec a pokračuje v popisu:

„Je to zavírací, šroubovací válec. Pokud najdu injekční stříkačku, mám na to bezpečnostní gumové rukavice. Seberu, uložím, zavřu.“

Nalezené nebezpečné předměty se ukládají na městské policii, která spolupracuje s občanským sdružením Laxus. To pečuje o drogově závislé a policii pomáhá s bezpečnou likvidací injekčních stříkaček.

„Odebírají si je od nás a odvážejí si je do spalovny,“ popisuje další osud nebezpečného odpadu Ivan Dubec.

Hřiště v Hradci Králové jsou obecně bezpečná, přesto strážníci kontroly rozhodně nepodceňují i proto, že si jsou vědomi přítomnosti drogové scény. Na místě je samozřejmě i prevence.

„Vždycky mluvíme s rodiči i dětmi, abychom jim vysvětlili, proč tu jsme, co tu děláme. Říkáme jim také, jak se mají zachovat, kdyby náhodou něco našli. Že to nemají sbírat, že mají zavolat městskou policii na linku 156 a že přijede hlídka, která to bezpečně odebere,“ uzavírá Ivan Dubec.

autoři: Marína Dvořáková , Lucie Valášková
Spustit audio