Bezpečnější cesta pro cyklisty mezi Lánovem a Čistou v Krkonoších. Vzniká první část cyklostezky

14. červenec 2022 07:07

Jedno auto za druhým, kamiony, řidiči často překračující povolenou rychlost. To je obrázek ze silnice mezi obcí Lánov a Čistá v Krkonoších. Přesto po tomto tahu často jezdí cyklisté a riskují. Konečně je čeká bezpečnější cesta. Stavaři budují první část cyklostezky. Povede z Lánova až na křižovatku do Čisté. Začátek trasy přijde podle lánovské radnice na 19 milionů korun. 

Čtěte také

„Už tam kolikrát byla nehoda cyklisty. Jsou to asi dva roky, kdy tam auto srazilo moji sestru. Přežila to, ale následky má dodnes,“ vzpomíná paní Jana, která v Lánově žije už dlouho. „Opravdu je tam ta cyklostezka zapotřebí a je to moc dobře, že vzniká.

Dělníci pomocí techniky už vybagrovali zeminu a udělali základní vrstvy. Teď usazují obrubníky.

„Řešíme odvodnění, protože se nám do cyklostezky stahuje voda. Čekáme na gabionové zdi, říká vedoucí investičního oddělení Alena Purmová.

Čtěte také

Podle ní bude nejnáročnější stavba dvou lávek, které překlenou dva malé potoky. „Potom odvodnění. Protože tady máme stavbu na jedné mokré louce, ta se celá musela odvodňovat. A potom jsou tam ještě další dvě místa, která se musí odvodnit. To je teď problém, protože nám do toho zase napršelo.

Po stavbě cyklostezky volá spousta místních obyvatel už dlouho, jet po silnici z Lánova do Čisté na kole je prý hodně riskantní.

Bezpečnější cesta pro cyklisty mezi Lánovem a Čistou v Podkrkonoší. Vzniká první část cyklostezky

„Ráno vyjedu a nejpozději v 9. hodin už jsem doma a potom nikam nejedu. Protože když jedete z Vrchlabí, tak to je tolik aut, šílené. Dříve tolik aut nejezdilo, tvrdí seniorka Hana, která se prý v blízkosti rušné silnice raději ani neobjevuje.

Čtěte také

Jiná cesta do sousední obce, ale v podstatě není. „Ještě se dostanete zadem, ale kus cesty stejně musíte jet po silnici. A tady v úseku Čistá - Lánov, to je hrozný provoz.

Obec cyklostezku plánovala už dlouho, jenže dotaci ze státního fondu se podařilo podle nezávislé starostky Elišky Rojtové získat až napodruhé. To stavbu zdrželo. „Primárně je pro nás důležité dostat cyklisty bezpečně ze silnice I. třídy. Lidem, kteří se potřebují dostat do zaměstnání nebo si dojet do Čisté, umožnit bezpečnou jízdu na kole.

Do konce letošního roku by měla být dostavěna první část cyklostezky na hranice katastru Lánova poblíž kravína. Příští rok, budou-li dotační peníze na další úsek, se bude v cyklostezce pokračovat.

Spustit audio

Související