Běžecký areál Vejsplachy ve Vrchlabí má slušné podmínky. Míří tam běžkaři ze širokého okolí

7. leden 2020 09:38

Lyžařský běžecký areál ve Vrchlabí má aktuálně upraveno 1,5 kilometru běžeckých tratí. A to i přesto, že sněhu je v Podkrkonoší nedostatek. Díky umělému zasněžování se pracovníkům areálu daří držet tratě v provozu, samozřejmostí je každodenní úprava. Ale počasí příliš nepřeje, příprava tratí je o to náročnější.

Miroslav Němec právě přijel na parkoviště u fotbalového areálu, obouvá lyžařské boty a bere běžky a hůlky.
„Chystám je vydat tady do Vejsplach na okruh dlouhý asi 1 500 metrů. Je tady dobré lyžování, každý den je to upravené."

Čtěte také

Bydlí ve Vrchlabí, takže na běžky sem prý chodí pravidelně třikrát týdně.
„Tady je umělý sníh, takže to je dobré. Jinak se lyžovat nedá. ."

Ve stopě už trénuje Martin Vondra. I on je pravidelným návštěvníkem běžeckého areálu.
„Jsem z Prostředního Lánova a narodil jsem se ve Vrchlabí. Jezdím sem často. Člověk tady je za pět minut a může si sem jezdit zalyžovat i po práci."

Pracovníkům areálu se podařilo zatím zprovoznit zhruba 1,5 kilometru dlouhý okruh.

Lidé vítají hlavně to, že nemusí na běžky jezdit nikam daleko. Mnozí místní sem chodí i pěšky.
„Když jedete na Benecko nebo na Mísečky, tak to máte hodinu a ještě je zapotřebí někde zaparkovat. Tady je člověk během chvilky a zaparkuje úplně v pohodě."

Běžecký areál ve Vejsplaších

Podle Romana Charváta, vedoucího areálu, je počasí v letošní zimě špatné. Zimním sportům prý příliš nepřeje.
„Dvě noci, kdy ráno bylo mínus devět stupňů a svítilo sluníčko. Tak to je potom paráda, když vidíte, jak se z děla sype sníh. Teď je sice mínus čtyři a chumelí do toho, ale je velká vlhkost. Takže nějaký sníh ta děla vyrábí, ale je to trápení."

Čtěte také

Tratě je potřeba každý den upravovat, okruh je osvětlený, takže zájemci mají možnost tady sportovat od do 20 hodiny. Jenže někteří sem přichází později a upravené stopy ničí.
„Když se na lyžích vjede do čerstvě upraveného, tak to má jediný výsledek. Ten jeden lyžař s čelovkou zničí trať pro všechny, kteří přijdou ráno. Protože jeho stopy v měkkém sněhu, který je právě upravený rolbou, do rána zmrznou. A i když nemrzne, tak se onen umělý sníh odpařováním vody skompaktní a ty stopy tam zůstanou. Ráno je to potom o zabití."

Běžecký areál Vejsplachy ve Vrchlabí má slušné podmínky. Míří tam běžkaři ze širokého okolí

Pracovníci areálu, což jsou hlavně dobrovolníci, mají teď za cíl vytvořit pokud to bude možné co nejvíc sněhu do konce tohoto pracovního týdne.

„Protože o nadcházejícím víkendu by měl ve Vejsplaších proběhnout závod Českého poháru v běhu na lyžích dorostu a dospělých. Tak se snažíme připravit tratě alespoň v minimální možné délce," říká Roman Charvát.

Kvůli závodům bude běžecký areál pro veřejnost v sobotu a v neděli uzavřen.

Spustit audio

Související