Bez včel by lidstvo vymřelo. Cílem hradeckých včelařů je zachování včely v české přírodě

20. červen 2018 09:36

Domněnku Alberta Einsteina, že pokud vyhynou včely, lidstvo je přežije jen o čtyři roky, bychom měli brát vážně. Včely na celém světě vymírají a je čas uvědomit si, co to může mít za následky. Na planetě bez včel nebude ovoce, zelenina, káva, mléko, bavlna...

V Evropě máme 76 procent produkce potravin přímo či nepřímo závislých na opylování včelou. A protože nerozumně hospodaříme, včely vymírají.

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní síly a ještě se mnoho dozvíte

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní nové síly a ještě se mnoho dozvíte

Nevšední tip na výlet máme pro vás, kteří se rádi procházíte po parcích a kvetoucích zahradách a při tom se rádi také něco zajímavého dozvíte. Redaktorka Romana Pacáková byla opravdu velmi a mile překvapena, když vystoupila z auta téměř v centru Hradce Králové, u brány veliké zahrady, o jejíž existenci až donedávna neměla tušení. Čekala tam na ni Ing. Anežka Chlebková, vedoucí této unikátní zahrady, aby ji provedla.

Dříve včelíny patřily ke každému hospodářství. Dnes se do včelaření pouští čím dál více mladých lidí, a také žen . A včely se pomaličku vrací dokonce i do měst. V Hradci Králové chovají včely třeba na střeše divadla Drak a včelí úly najdete také ve veřejně přístupné Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.

S Ing. Radimem Kupkou, předsedou královéhradecké Základní organizace Českého svazu včelařů, se tam na nová včelstva zašla podívat Romana Pacáková.

Jak se novým včelstvům v Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové daří, se můžete jít kdykoliv podívat i vy. Zahradu najdete v Botanické ulici a je otevřená pro veřejnost od dubna do října každý pracovní den do 16 hodin a v sobotu a v neděli dopoledne. Vstup je zdarma.

Mám 20 milionů neposedných zaměstnanců, usmívá se včelařka Simona Adamcová

Simona Adamcová, držitelka titulu Živnostník roku 2015

Simona Adamcová před několika lety vůbec netušila, že jednou bude držitelka titulu Živnostník roku a už vůbec ne za jaký obor podnikání. Tahle mladá žena měla totiž kdysi dost slibně nastartovanou dráhu profesionální hudebnice.

A možná budete mít štěstí a zastihnete tam i Ing. Radima Kupku obklopeného hloučkem dětí ze včelařského kroužku, kteří se budou společně o všechna včelstva v zahradě pilně starat.

Je to jedna z aktivit hradeckého včelařského spolku, který se takto snaží veřejnost co nejvíce seznámit s důležitostí včel pro život na naší planetě a také si vychovat nástupnickou generaci včelařů.

Včely v Zahradě léčivých rostlin FF UK Hradec Králové

Včelaření má v našem krajském městě dlouhou tradici. Hradečtí včelaři ustavili svůj Včelařský spolek pro Hradec Králové a okolí na první valné hromadě v Adalbertinu dne 13. dubna 1906. V prvním roce trvání spolek sdružoval 46 členů, v roce 1909 již 157 členů, kteří chovali 1012 včelstev.

Nejvyšší počet členů byl dosažen v roce 1983, kdy hradecká organizace měla 310 členů, kteří chovali 2390 včelstev. V současné době v Hradci Králové pracuje 170 včelařů, kteří pečují zhruba o 1800 včelstev.

Nové úly v Zahradě léčivých rostlin FF UK Hradec Králové

V roce 2006 v souvislosti se stým výročím vzniku hradeckého spolku, vznikl ve spolupráci s významným heraldikem panem Kasíkem nový znak organizace, který symbolizuje českou státnost, město a včelařství.

Cílem práce hradeckých včelařů je zachování včely v přírodě.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související