Bernardýn je rodinný pes. Musí se ale dobře vychovat

25. květen 2017

Obrovského chlupatého psa Bernardýna si obvykle většina lidí představí buď se soudkem rumu anebo jako neuvěřitelně slintající zvíře. My vás ale seznámíme se psem Barbory Salyšové z Opavy, která má bernardýna na canisterapii.

Barbora Salyšová z Opavy-Kylešovic má doma obrovského bernardýna, který vozí její děti. No vozí, nechá si je sednout na hřbet, nechá si nacpat ruku do tlamy.

Aby si k němu ale mohly dovolit doslova všechno, je nutné i takového dobráka, jakým je až devadesátikilogramový bernardýn vychovávat od malička. Pak se z něj stane milý, přívětivý a vždy dobrosrdečný rodinný kamarád.

Výhodou malých školáků v Opavě je, že Barbora Salyšová chodí se svým mazlíkem do škol mezi děti v rámci takzvané canisterapie. Prvňáčci si tak mohou pohladit psa, který je několikanásobně těžší a větší než oni sami.

Rozhovor s chovatelkou uslyšíte v záznamu v úvodu tohoto článku (viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘).

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.