Beethovenova Óda na radost online v podání uměleckých škol českého Vrchlabí a německého Baunatalu

1. leden 2022 08:49

Jedinečným způsobem si připomněly 30 let partnerství českého Vrchlabí a německého Baunatalu jejich základní umělecké školy. V nelehké době na dálku, on-line, natočily Beethovenovu Ódu na radost. Výjimečný kulturní projekt k výročí dvou partnerských měst dokázal překročit i pandemické hranice.

Radek Hanuš, ředitel vrchlabské základní umělecké školy, nám sdělil z kolika mobilních telefonů je nahrávka vytvořena. „Kdybychom přepočítali ta okénka, tak to bude přes 50 muzikantů. Ti museli na svůj mobilní telefon doma nahrát každý svůj part. Tak vznikl tento krásný dokument.

„I Česko-německý fond budoucnosti nám za tuto nahrávku poděkoval a zveřejnil ji na svých informačních webech.

Svědčí to o kvalitě výuky hudby a zpěvu. Nicméně nebýt koronaviru, tak by asi nahrávka vůbec nevznikla. „Všichni vyučovali online. Jak je napsáno na našem cembalu ve třídě: Musica curat corpus et animam, latinské provolání, které v překladu znamená: Hudba léčí tělo i duši.

Čtěte také

Tady se ještě v této nešťastné době překračují hranice a sám text Ódy na radost je o přátelství. „Společně naše škola a Musikschule Baunatal jsme natočili společně takto online Ódu na radost od Ludwiga van Beethovena.

Jen dirigenta postrádám. Nedopočítala bych se těch hrajících okének na obrazovce. Ale základní rytmus přece musel někdo dát? „My jsme připravili vzorovou nahrávku, která se nahrála podle metronomu. Ta se rozeslala všem muzikantům u nás v Čechách i v Německu. Potom nám každá poslal svoji nahrávku a na nás bylo to dát ve škole dohromady. Vznikla tahle neuvěřitelná nahrávka, kterou si teď můžeme poslechnout, dodává Radek Hanuš.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související