Bečovská botanická zahrada je zapomenutý klenot krajinářské architektury. Říká se jí druhé Průhonice

14. září 2022

Město Bečov nad Teplou na Karlovarsku je známé především díky zdejšímu hradnímu a zámeckému komplexu a také druhé nejvýznamnější české šperkařské památce – relikviáři sv. Maura. Za prohlídku tam ale stojí více míst. Minout byste rozhodně neměli místní botanickou zahradu.

Bečovská botanická zahrada byla založena v roce 1918. Vznikla jako společné dílo vévody Jindřicha Beaufort-Spontina a zahradníka Jana Kodítka. Ti se při vytváření zahrady inspirovali u vévodova tchána, hraběte Arnošta Emanuela Silva-Taroucy, který byl zakladatelem Průhonického parku, odkud také pochází některé z rostlin. Proto se bečovské zahradě říká „druhé Průhonice“.

Slibný rozvoj zahrady zastavila druhá světová válka. Po ní musela rodina Beaufortů odejít ze zámku. Republiku opouštěli s povozem a několika kufry a už se nikdy nevrátili. O zahradu se nikdo nestaral, postupem času zarůstala a pustla, některé vzácné dřeviny uhynuly, cesty byly zasypány, rybník vypuštěn a altány zdemolovány. Původní skleníková část byla zbourána a následně zastavěná průmyslových areálem.

V roce 2005 se bečovskou zahradu rozhodli vzkřísit místní dobrovolníci ze základní organizace ČSOP Berkut. Začali s obnovou naprosto zdevastovaného a zapomenutého kulturního dědictví. Veškeré práce probíhaly v prvních letech na dobrovolné bázi a zdarma. Vykácely se náletové dřeviny, a protože terén zahrady je velmi náročný, bez použití těžké techniky se vše dělalo ručně.

Dnes je přibližně devítihektarová botanická zahrada je jednou z nejvýznamnějších historických sbírkových zahrad v Čechách. I když je zaměřená především na skalničky a trvalky, najdete v ní i široké spektrum dalších rostlin domácích i cizokrajných rostlin. S jejich rozklíčováním vám pomohou jednotlivá stanoviště, na která narazíte na prohlídkové trase. Dochovaly se také některé cenné dřeviny. Tou nejvzácnější je korkovník amurský, který v roce 2006 obdržel celorepublikový titul „Strom hrdina“. Najdete tu i původní ovocný sad.

Mezi další oblíbené atrakce zahrady patří projížďka na lodičkách po Korunním rybníku, ve kterém se můžete dokonce vykoupat nebo pozorovat lekníny a kapry obřích rozměrů. Najdete tu také skály s první českou bioferratou a více jak čtyřiceti druhy lišejníků. Děti zase ocení environmentální hřiště s řadou dřevěných hracích prvků. Areál je návštěvníkům přístupný od dubna do listopadu.

Spustit audio