„Básnické střevo mi vyřízli s tím slepým.“ Věra Martinová s dcerou Anežkou u Jana Čenského

14. červenec 2019

Věra Martinová je první dáma naší country scény. Kytara k ní logicky neodmyslitelně patří a s tímto nástrojem koketuje i její dcera Anežka.

Věra Martinová hraje, koncertuje a napsala i dvě písničky. „Nejsem z toho ale nadšená a hlavně to byly bezesný noci. Považuju se možná za skladatelku, ale používám texty lidí, kteří to umí líp než já. Říkám, že mi básnické střevo vyřízli s tím slepým,“ tvrdí s nadhledem.

První kytaru dostala v osmi letech. Dcera Anežka Petrásková si taky ráda brnká: „Kytara mi krásně slouží pro chvíle, kdy bych prokrastinovala,“ směje se. Správně taky uhodla, že její maminka má ráda Rozkoš, což je přehrada u České Skalice.

Tam jsem zažila nejkrásnější chvíle

„Má tam ještě řadu kamarádů, se kterými se tam každé léto schází,“ vysvětlovala Anežka. A Věra Martinová doplňuje: „Jezdili jsme tam odmala. To tam ještě byla romantika bez elektrických drátů.“

„Milovala jsem to tam a dokonce mě museli tahat domů. To bylo vždycky slzavý údolí! Tam jsem zažila nejkrásnější chvíle,“ svěřuje se mladá dáma.

Kam obě ještě rády jezdí? Kdy a jak začala Anežka pěstovat jógu? Chodí ráda na maminčiny koncerty? Má Věra Martinová raději léto nebo zimu?   

autoři: Jan Čenský , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.