Barokní skvost s úžasnou akustikou láká nejen na 16. ročník festivalu Smiřické svátky hudby

7. duben 2019

Hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je dnes starosta Smiřic Luboš Tuzar, který pro nás má jednu zásadní, důležitou a dobrou zprávu. Pozvánku na už tradiční Smiřické svátky hudby. I letos budou. 

Smiřické svátky hudby tedy opět budou. To je zásadní zpráva. Ale chviličku to vypadalo, že snad letos nebudou.
Ano, to souviselo se zdravotním stavem Jaroslava Svěceného. V rámci našeho výborného kamarádského vztahu nám bylo líto udělat festival bez něho, pokud by ony zdravotní problémy byly vleklejšího charakteru. Tak jsme chvilku spekulovali, jak s tím naložit. Nakonec byla varianta, že vybereme z dramaturgie několik koncertů, které nebudou pod hlavičkou festivalu, ale odehrají se v období, kdy jsou již milovníci hudby do Smiřic na festival jezdit. Ale nakonec jsme se rozhodli i po debatě s partnery festivalu, že to uděláme pod hlavičkou festivalu. Bude to již 16. ročník a vybrali jsme pět koncertů. Původně podle dramaturgie neměl Jaroslav na festivalu vystupovat, ale dnes už víme, že vystupovat bude.

Bc. Luboš Tuzar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže další dobrá zpráva. Jaroslavu Svěcenému se daří, už je to lepší. My s ním budeme také mluvit, tuším 18. dubna, kdy bude i ve Smiřicích hrát, bude hostem Dobrého rána Českého rozhlasu Hradec Králové. Takže se ho na to vše zeptáme. Jaroslav Svěcený stál vlastně už u zrodu festivalu.
Začali jsme prvním zahajovacím koncertem v sobotu 6. dubna. Na program letošního festivalu je celkem pět koncertů a bude každý úplně jiný. Posluchači uslyší od klasiky přes jihoamerické rytmy, šanson, jazz, písně Suchého a Šlitra i barokní hudbu na závěrečném koncertu. Takže myslím si, že si tam každý najde to své. Zahajovací koncert hrál Miroslav Smrčka na trubku, Martin Kos housle a především komorní orchestr Virtuosi Pragenses. Byl to skvělý začátek, protože historicky víme, že trubka zní v kapli úplně famózně, takže to bylo včera.

Akustika je v kapli Zjevení Páně skvělá. To se odráží i v tom, že v ní už několik umělců natočilo i svá CD nebo i DVD.
Bc. Luboš Tuzar, starosta Smiřic

V kapli Zjevení Páně ve Smiřicích je výjimečná akustika. Jaroslav Svěcený už nám o tom kolikrát vyprávěl, že tam prostě není tak velký dozvuk, že tam se klidně může nechat doprovázet pianem a zní to naprosto příjemně. Což by v jiných, podobných prostorách, nešlo, protože mají většinou velký dozvuk. Je to tak?
Je to tak, akustika je tam skvělá. To se odráží i v tom, že v naší kapli už několik umělců natočilo i svá CD nebo i DVD. Právě díky oné akustice je o tuto kapli takový zájem. Je to takový bonus našeho festivalu a koncertů, které v kapli probíhají.

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený vás zve Smiřické svátky hudby

Houslista Jaroslav Svěcený v radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové

V pátek 24. března 2017 dopoledne připravil pro své posluchače Český rozhlas Hradec Králové od 10:00 další přímý přenos z radiokavárny v Havlíčkově ulici. Tentokrát byl hostem houslista Jaroslav Svěcený. Ten posluchače mimo jiné pozval také na unikátní hudební festival Smiřické svátky hudby.

Druhý koncert, ten bude už v neděli 7. dubna. Bude navazovat?
Ten bude v neděli, přesně tak. A bude to Viklický trio a písně především Suchého a Šlitra.

A Renata Dresler přijede také?
Ta přijede 11. dubna. To budou šansony.

Je to nejen vynikající zpěvačka, ale také učitelka, která vyučuje šanson na pražských konzervatořích. Takže se máme na co těšit 11. dubna.
Určitě to bude nádherný koncert, moc se na něj těšíme.

A potom 18. dubna houslista Jaroslav Svěcený.
Plus Gorka Hermosa a Láďa Horák. Takže akordeony, housle, rytmická hudba Gorky Hermosy, Ástora Piazzolly, takže bude i tango. Bude to zase něco jiného než šanson a ony dva víkendové koncerty před ním.

Pozvánka na Smiřické svátky hudby

Ještě jeden koncert potom bude mít Jaroslav Svěcený, onen poslední 20. dubna.
To bude Pavel Svoboda varhany, Gustáv Beláček, sólista opery Slovenského národního divadla, a Jaroslav. Budou hrát nahoře z kůru od varhan, takže to bude opět něco zvláštního.

To se bude prý také přenášet na velkoplošné plátno, aby lidé viděli, co se přesně nahoře na kůru odehrává.
Bude to tak. Poprvé použijeme ve Smiřicích velkoplošnou obrazovku. Aby návštěvníci neztratili kontakt s umělci, kteří jsou vlastně za nimi. Budou tam přenášeny i zajímavé videosekvence a fotografie. Bude to velice příjemný závěr festivalu.

Houslista Jaroslav Svěcený při koncertě v kapli Zjevení Páně ve Smiřicích

Vy jste se po podzimních komunálních volbách, stal již popáté ve Smiřicích starostou.
Páté volební období začínáme. Byl to pro nás neskutečně skvělý výsledek a díky všem, kteří nás podpořili. Protože jsme po čtyřech volebních obdobích udělali nejlepší volební výsledek v historii, co na radnici působíme.

Díky tomu jste mohli i co nejrychleji sestavit nové vedení. Byli jste snad z celého Královehradeckého kraje první. Trvalo to déle, než se hlavně velká města domluvila. Ve Smiřicích jste měli hned jasno.
U nás vlastně zavládl status quo a pokračuje všechno tak, jak bylo nastaveno v uplynulém volebním období.

Smiřice jsou město sice nevelké, ale s velkými unikáty. A lidem se tam žije dobře

Skvostný strop zámecké kaple Zjevení Páně

Nevelké, přesto unikáty oplývající město. Takové jsou Smiřice ležící nedaleko silnici z Hradce Králové do Jaroměře a dále do Náchoda. Lidé tam prý mají všechno, co potřebují. Proto se jim ve Smiřicích dobře žije. Pravdou je, že v městě s asi třemi tisíci obyvateli si na své přijdou i turisté. 

Co to pro vás osobně znamená, že jste získal tak silný volební mandát od občanů Smiřic. Protože to je samozřejmě na jednu stranu určitě potěšující, ale také na druhou stranu velmi zodpovědné a zavazující, ne?
Je to určitě velmi zavazující. A člověku to dává obrovskou sílu do dalšího plnění úkolů, které město prostě potřebuje. Tedy je to velká zodpovědnost, ale my si toho nesmírně vážíme. Věřím, že se i s tímto volebním obdobím vypořádáme tak, aby byli občané spokojeni.

Pojďme se podívat, co se ve Smiřicích aktuálně děje. Na podzim jsem jel přes Smiřice, potřeboval jsem se dostat přes Labe a nedostal jsem se. Protože bylo vše úplně rozkopané. Samozřejmě je důležité tyto věci neustále opravovat.
Určitě, městem prochází krajská silnice třetí třídy a loni se začala rekonstruovat. Je to rozsáhlá rekonstrukce, kdy se metr do hloubky bagruje, a pak se dělají nové podložní vrstvy až do finálního povrchu. A součástí loňské etapy byl i most přes Mlýnský potok, který se ovšem nepodařilo dokončit. Vzhledem k tomu, že na mostě je potřeba administrovat určité změny, úpravy, drobný posun jeho pozice, tak to nakonec přešlo až do letošního roku. Silničáři stále čekají na povolení, doufám, že se to brzy povede. Tedy loňská etapa je prakticky celá hotová, akorát uprostřed města je díra.

Strop barokní kaple ve Smiřicích

Občané Smiřic, ale i ostatní, co projíždějí, se musí ještě chvilku obrnit trpělivostí.
Určitě chviličku obrnit, protože samozřejmě jak se most dokončí, tak začne další etapa. To znamená, že druhá půlka města bude opět rozkopána stejným způsobem, tedy metr hluboko.

Také jsem slyšel, že se pustíte do obnovy zámeckého parku.
Chystáme se na to. Už to máme i s památkáři, řekněme, vyjasněno a odsouhlaseno. Tak bychom rádi začali obnovou veřejného osvětlení v parku. Vyměníme staré chátrající, nehezké veřejné osvětlení. Od toho si slibujeme, že bude večer v parku lépe vidět, občané se tam budou cítit bezpečněji a bude to samozřejmě i vizuálně hezčí.

Zámek ve Smiřicích

Vy plánujete postupně obnovovat celé Smiřice. A budou to chytré žárovky, které se umí rozsvítit podle světelných podmínek?
Budou to klasická LED svítidla. Konkrétně letos je vyměníme ve dvou ulicích, které ústí do náměstí. My se držíme strategie, že jdeme od centra, aby město vypadalo pěkně. A samozřejmě se snažíme naplnit i literu osvětové hygieny, abychom nesvítili jen tak do kosmu, ale lidem.

Čtěte takéSmiřické svátky hudby

A také cisternu pro hasiče prý budete mít novou? Kolik bude stát?
Je to tak, vytendrovali jsme za 7,2 milionů pořízení nové velkoobjemové cisterny, jak nám strategie Hasičského záchranného sboru krajského velí. Už máme ji máme zasmluvněnou, měla by být hotová v září letošního roku.

Jak slyšíme, daří se ve Smiřicích. Ať se daří i dále, pane starosto.A na závěr ještě jednou všechny zveme k vám na koncerty v rámci hudebního festivalu v kapli Zjevení Páně. Vstupenky ještě jsou?
Ještě na některé koncerty jsou, ale už to velmi rychle ubývá, takže je potřeba si pospíšit.

Bc. Luboš Tuzar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Říká starosta Smiřic Luboš Tuzar. A my přejeme hezké jaro všem do Smiřic. Děkuji, pane starosto.
Díky za pozvání.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související