Baristou roku je Jan Škeřík. Při tréninku mu pomohly zkušenosti z karate

Espresso, cappuccino a kávový drink podle vlastního výběru. Tři nápoje museli pro porotu připravit soutěžící na národní soutěži baristů v pražské Holešovické tržnici. Baristou roku 2017 se stal Jan Škeřík z pražské kavárny Double B coffee & tea. Na podzim zamíří na světové kolo soutěže do jihokorejského Soulu.

Během 15 minut soutěžící odprezentovali a naservírovali senzorické porotě tři chody. Technická porota sledovala preciznost jejich práce. „Musíte povědět, co máte za kafe, odkud je, jak bylo zpracované, jak chutná a proč děláte věci tak, jak je děláte,“ popisuje průběh kávového klání Honza Škeřík. Trénuje se dlouho a poctivě. Rozhodnete se pro určitou kávu, vymyslíte receptury, u mléčného nápoje třeba i kombinaci mlék. „Já použil kombinaci plnotučného a bezlaktózového, které je sladší,“ prozrazuje Honza.

Grep, žlutý meloun, panela

Barista je specialista na přípravu a výrobu kvalitní kávy, obzvláště espressa a nápojů založených na espressu. Jaký kávový nápoj podle vlastního výběru, takzvaný signature drink, Honza na soutěži připravil? „Bylo tam espresso, grepová šťáva, sirup ze žlutého melounu, třikrát přefiltrovaný a zredukovaný na 70 procent. Dále sirup z panely, to je něco jako třtinový cukr, ale ne rafinovaný, zredukovaný na 70 procent, zmražený na suchém ledu. Celé se to vyšlehalo dohromady. Hodně se hrálo na to, že postupem času se měnila struktura a chuť toho drinku," řekl po vyhlášení výsledků Jan Škeřík.

Při přípravě nápojů soutěžící popisovali „postup práce“ i zajímavosti o kávě v angličtině. Vzhledem k tomu, že se jedná o postupovou soutěž a vítěz cestuje na mistrovství světa, jedná se o nutnost.

„Pomohl mi dril v karate“

Honza, a to vás asi překvapí, v minulosti jezdil třeba kamionem a dělal závodně karate. Říká, že dril v karate mu pomohl naučit se při tréninku na soutěž zmechanizovat pohyby: „Tělo dělá mechanické pohyby a hlava se soustředí na prezentaci, na oční kontakt s porotou. Při soutěži vysvětluju, odkud kafe je, u toho dělám espresso, potom vysvětluju, jak bylo pražený, u toho dělám cappuccino… Vlastně trénujete divadelní představení.“

Stroj na přípravu espressa

Do finále se Honza dostal poprvé, loni nepostoupil mezi šest nejlepších. Baristou profesionálem je teprve dva roky! Jan Škeřík říká, že kdo připravuje kávu, musí mít rád lidi a rozumět jim. Že být empatický je základ nejen pro dobrého baristu, ale pro kohokoliv, kdo dělá servis lidem. Kéž by to tak bylo.