Bára Nesvadbová: Kdokoliv s tak velkým štěstím, jako je zdraví, by neměl zavírat oči před ostatními

13. září 2019

Spisovatelka a novinářka Bára Nesvadbová se narodila do rodiny dvou psychiatrů v Praze, otec Josef byl navíc také známým spisovatelem. Bára sama je autorkou 14 knih, některé byly zfilmovány a všechny byly vydány jako audioknihy. Aktivně spolupracuje s neziskovými organizacemi Etincelle, UNICEF, Helppes a Dobrý anděl. Srdeční záležitostí je pro ni Nadační fond BE CHARITY, kterému se chce věnovat celý rok.

„Pro charitativní činnost jsem se rozhodla proto, že jsem cítila povinnost vracet společnosti práci a pomoc. Když mi zemřel tatínek, měla jsem potřebu zapojit se jinak než jenom přes obrázkové časopisy. S kamarádkou Pavlínou Saudkovou se staráme o Nadační fond BE CHARITY, který vznikl v roce 2015. Nejsme ti, co jen přerozdělují peníze a v horším případě si velkou část nechají na svůj provoz. Chceme být prospěšní dětem a lidem, kteří se o sebe nemohou dobře postarat sami, vážně nemocným i mentálně postiženým v domovech nebo v rodinné péči,“ vysvětluje Nesvadbová.

Vztah k bulváru

„Bulvár nečtu už dlouho, sledovala jsem ho v době, když pohoršoval moji babičku. Nechci si k sobě pouštět negativní zprávy, čtu jenom ty na vlídných servrech,“ usmívá se spisovatelka, která si kvůli bulváru zažila řadu nelehkých chvil.

Xaver položil Báře otázku, zda se při psaní musí lidem trefovat do vkusu: „To nedělám, nebylo by to poctivé. K psaní přistupuji nevypočítavě. Ale rozdíly jsou. Když píšu pro časopis, přemýšlím nad cílovou skupinou, nad rubrikou a hlavně píšu na počítači. Když je to kniha, tak mi jde ze srdce, z břicha a zásadně ji píšu rukou. Hlava a ruka si jsou totiž blíž než počítač.“ K psaní potřebuji ticho, proto píšu hlavně v noci. Mé knihy čtou zejména ženy. Mám své čtenářky ráda. Těší mě, když třeba dočtu v knihkupectví text, následuje dlouhé ticho a teprve potom začneme společně text rozebírat. A čtenáře mužského pohlaví mám především mezi dětmi, pro které píšu knihy o zvířatech,“ směje se Bára.

Pohádkář a rodina

Pohádkář je film Vladimíra Michálka, který natočil podle námětu Báry Nesvadbové, scénář k němu napsal Marek Epstein. „Ve filmu je sice většina vymyšlená, ale je tam i kus pravdy mojí, kus režiséra Michálka i Marka Epsteina. Myslím, že se ten film opravdu povedl. Po premiéře jsem šla Vladimíru Michálkovi poděkovat a musela jsem ho obejmout," říká spisovatelka.

Bára Nesvadbová má šestnáctiletou dceru Bibianu a obě moc milují zvířata. Doma mají psy i kočky, v současné době tvoří jejich zvířecí rodinu deset členů. Zajímá vás, jestli je Bára také hospodyňka, zda ji baví vařit a co všechno si umí doma udělat? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio