Báječná léta pod psa, Malagelo, Slunečnice a vzpomínky Ivana Hlase

7. listopad 2021

„Byla to náhoda. Celé to, že jsem pro film Šakalí léta dělal muziku, vzniklo vlastně díky tomu, že jsem kamarádil s Petrem Šabachem, podle jehož knížky napsal Petr Jarchovský scénář. A prostředí, v němž se děj filmu odehrává, jsem znal. Oba jsme režisérovi Hřebejkovi a scenáristovi Jarchovskému vymlouvali, že z toho jde udělat celovečerní  film, natož muzikál. Nakonec se to povedlo.“

Tak si Ivan Hlas připomíná filmový rokenrolový retromuzikál Jana Hřebejka Šakalí léta z první poloviny 90. let, jehož zásluhou, a třeba i hitu Na kolena, vstoupil do širokého posluchačského povědomí a stal se populárním. A nebyl to jediný divácky úspěšný a stále vděčný film, v němž byly uvedeny Hlasovy písničky – k těm dalším patřily třeba Pelíšky nebo Báječná léta pod psa.

Sedmašedesátiletý oblíbený český rockový písničkář minulých desetiletí, kytarista zpěvák a velmi dobrý autor Ivan Hlas vystupuje se svým triem, s vynikajícími muzikanty kytaristou Norbim Kovácsem a violoncellistou Jaroslavem Olinem Nejezchlebou.

Jejich koncert s hity jako Malagelo, Báječná léta pod psa, Neděle nebo Až přelezem plot se měl uskutečnit ve čtvrtek 11. listopadu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, ale pro nemoc byl zrušen. Poslechněte si tedy alespoň zajímavé vyprávění i nahrávky v pořadu Světla ramp. Náhradní termín koncertu je 14. prosince.

Ivan Hlas rané dětství prožil na pražských Vinohradech, ovšem vyrůstal na Hanspaulce, a to už od 60. let byla úrodná čtvrť pro český bigbít a blues s kapelami B-Side s Pavlem Dydovičem, Bluesberry s Petarem Introvičem, Yo Yo Bandem s bratry Tesaříky nebo právě Ivanem Hlasem.

Od začátku 70. let měl kapely Žízeň, Navi Papaya či Ivan Hlas a Nahlas a ve svých písničkách citlivým a chápavým básnivým způsobem souzní s citovými nesnázemi i životy lidí, kteří často nevítězí.

A již delší dobu vystupuje a natáčí v triu se dvěma excelentními muzikanty – violoncelistou, rodilým Kyjovanem Jaroslavem Olinem Nejezchlebou, bývalým členem významných kapel Marsyas a Etc, a také brilantním kytaristou slovenského původu Norbim Kovácsem, mimochodem také autorem skvělé filmové hudby.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související