Babyboxy fungují 10 let. Lékaři v nich našli přes 120 dětí

1. červen 2015

Den dětí, který připadá na 1. června, je symbolický i pro takzvané babyboxy. Před deseti lety nechal Nadační fond pro odložené děti Statim instalovat v GynCentru v pražském Hloubětíně první schránku, kam mohou matky v nouzi odložit narozené dítě.

Za deset let našli lékaři v babyboxech 122 dětí, konkrétně 50 chlapců a 72 děvčat. Prvním odloženým dítětem byla v únoru 2006 malá Soňa.

„Na první děťátko si samozřejmě vzpomínám. Byla to holčička Sonička v modrém kulichu v hloubětínském zámečku. Celou řadu dětí jsem poznal osobně. S některými z nich se stýkám docela pravidelně a s jejich adoptivními rodiči jsem v přátelském vztahu,“ říká předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim a duchovní otec babyboxů Ludvík Hess.

V hloubětínském babyboxu lékaři nalezli celkem 18 dětí. Před deseti lety ale podle Hesse nebylo jednoduché první schránku zřídit.

„Především proti nim stálo ministerstvo zdravotnictví. Po dlouhém jednání se Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze jsem velice rád přijal nabídku Petra Píchy, primáře hloubětínského zařízení. Otázkou jeho osobní odvahy bylo, že mi umožnil proti přání ministerstva instalovat první babybox,“ dodává Hess.

Oficiálně ministerstvo zdravotnictví nikdy babyboxy nezakázalo, ale ani nepodpořilo. Proti jejich zřizování dlouhodobě protestují Česká neonatologická společnost, Česká pediatrická společnost i někteří praktičtí lékaři.

Podle odpůrců nejsou bezpečné a nepřímo podporují matky, aby tajně rodily doma a ohrozily sebe i novorozence.

Česku v roce 2011 doporučil zrušit babyboxy i výbor OSN pro práva dětí. Schránky podle něj odporují mezinárodní Úmluvě o právech dětí a porušují jejich právo na život nebo možnost znát své rodiče.

Ludvík Hess

Duchovní otec babyboxů s tím ale nesouhlasí. Podle něj tyto schránky spíše novorozence zachraňují.

Nadační fond Statim zprovoznil v Česku celkem 65 babyboxů. Zatím poslední dnes slavnostně otevřeli v Oblastní nemocnici Jičín.

„Instalovali jsme babybox v jičínské nemocnici na rohu ulice Československé armády pod staletým dubem,“ upřesňuje Hess s tím, že v srpnu plánuje zřídit další schránku v Panochově nemocnici v Turnově.

„Současně s tím se snažím vyměňovat ty nejstarší za babyboxy nové generace. Myslím, že ještě těch 15 nebo 20 babyboxů se do české země vejde,“ upřesňuje Hess.

Hlavním argumentem pro jejich další umisťování je podle něj to, že jde o jeho vlastní iniciativu a daňové poplatníky to nic nestojí.

Babyboxy
autoři: ako , vok , Kateřina Kohoutová
Spustit audio