Babybox nové generace je umístěn na budově záchranky v Hradci Králové. Složili se na něj dárci

13. květen 2020 08:38

V budově Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje je nový babybox. Po přibližně 9 letech vystřídal ten stávající, který už nevyhovoval současným technickým parametrům. Zařízení sloužící k odložení nechtěných dětí stálo zhruba 300 tisíc korun, složili se na něj dárci.

„Babybox aktivní. Proveďte kontrolu."
Přesně tento signál se teď rozezní při vložení dítěte do hradeckého babyboxu.

Čtěte také

Jak nové zařízení funguje, popisuje jeho výrobce Zdeněk Juřica.
„Stačí stisknout tlačítko, které svítí zeleně. Když ho stisknu, otevřou se dvířka babyboxu. A čekají 15 vteřin na vložení dítěte. Když se dítě vloží dovnitř, do vaničky, a oddělají se ruce z babyboxu, tak se dvířka okamžitě zavírají. Aby se šetřilo teplem."

V tu chvíli signalizace přivolá obsluhu. Zároveň systém dokáže odeslat informační SMS a e-mail s fotkou vnitřního prostoru.

Z čeho je babybox vyrobený, dodává Zdeněk Juřica.
„Celý babybox je vyrobený z nerezu, má vyhřívaný plášť a je klimatizován. Je také doplněn o horkovzdušné topení. V létě i v zimě má nastavenu cílovou teplotu 28 stupňů Celsia, která je udržována po celý rok."

Babybox nové generace je umístěn na budově záchranky v Hradci Králové

Staré zařízení bylo už technicky zastaralé. Jak dlouho v Hradci Králové fungovalo, popisuje zakladatel babyboxů Ludvík Hess.
„Původní babybox jsme v Hradci Králové na budově záchranky namontovali před 9 lety. A do jeho vytápěných útrob vstoupila tři děťátka. Fakt je, porovnám-li to s Prahou, tak tam bylo ve třech babyboxech odloženo víc jak 35 dětí."

Čtěte také

Babybox nové generace se bude v Hradci Králové slavnostně otvírat 1. června 2020 ve 12 hodin symbolicky na Mezinárodní den dětí, ale také jako připomínka 15. výročí ode dne, kdy byl otevřen první babybox v Praze.

V České republice je celkem 76 babyboxů. Od roku 2005 v nich bylo nalezeno více než 200 dětí.

Zařízení ale mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, nebo právu znát své rodiče.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče. Další tvrdí, že matky mají více možností jak zaopatřit nechtěné dítě, než je uložit do babyboxu. V Česku fungují schránky od roku 2005, nyní jich je po celé republice 76.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související