Babičky a prababičky dobře věděly, že je polévka grunt. Zkuste si udělat cizrnovo-bramborovou

Dobrá polévka je prostě základ!

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří např. čočková, gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i cizrnovo-bramborová. 

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ!

Suroviny: 300 g uvařené cizrny, 100 g choriza, zeleninový vývar, 100 ml sladké smetany, 5 ks stroužků česneku, 4 brambory, 3 středně velké cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžičky mletého chilli koření, 1 lžička římského kmínu, pepř, sůl

Dobrá polévka je prostě základ!

Postup: Do hrnce dáme rozehřát olej i máslo, pak přidáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, přidáme nasekaný česnek. Po chvíli přisypeme kmín a ostatní koření, papriku i chilli a krátce orestujeme.
Zalijeme vroucím vývarem, přidáme na kostičky pokrájené brambory, cizrnu a vaříme dokud brambory nezměknou.
Třetinu polévky odebereme, rozmixujeme a propasírujeme zpět do hrnce.
Polévku ještě zjemníme smetanou a dle chuti dosolíme.
Chorizo nakrájíme na nudličky a orestujeme nasucho v pánvi.
Na talířích polévku dozdobíme chorizem a nasekanou kudrnkou.
K polévce můžeme přikusovat toasty, které si opečeme nasucho dorůžova.

Dobrá polévka je prostě základ!