Babička rekordmanka si bez problémů pamatuje jména všech svých 46 vnoučat

31. prosinec 2016

Marie Hejnová z Červeného Kostelce na Náchodsku je novopečenou držitelkou českého rekordu v počtu vnoučat. Má jich 46, mezi nejstarším a nejmladším je věkový rozdíl bezmála 30 let. Pamatuje si je paní Marie všechny jménem? A jak to vlastně vypadá, když se taková rodina sejde pohromadě? Zeptala se jí reportérka Jana Házová.

Máte tady tolik dětí – 46 vnoučat! Pamatujete si je všechny jménem?
„Ano. Někdy se přeřeknu, ale že bych nevěděla jméno, tak to ne. Zrovna před týdnem jsme se tu všichni sešli, celá rodina. Před 10 lety mi zemřel manžel, a tak jsme si řekli, že se vždy na to výročí sejdeme. A navaříme oběd. Kolik nás bylo u stolu? Šedesát osm,“ směje se Marie Hejnová.

Jak to vypadá, když se vaří oběd pro 68 žaludků?
„Většinou vaříme tak pro 80 lidí, aby nám nechybělo. Nás je dohromady už 76. Maminka má ještě 5 pravnoučat. Teď jsme měli svíčkovou a tu vaříme asi načtyřikrát. Protože nemáme tak veliké hrnce. Tak jsme vařili celý pátek, abychom se v sobotu všichni najedli," říká s dobrou náladou Marie, dcera paní Marie Hejnové.

Čtěte také

A kolik se musí k takové svíčkové udělat knedlíků?
„Takových 20 velkých knedlíků. A ty všechny vaří maminka. Dělala to celý pátek,“ vysvětluje s úsměvem paní Marie.

Marie Hejnová z Červeného Kostelce na Náchodsku je novopečenou držitelkou českého rekordu v počtu vnoučat

Jak vypadají Vánoce v rodině babičky – rekordmanky?
„Každý si je připravuje a chystá doma. Ale večer všechny děti volají, co dostaly od Ježíška. Maminka tak do jedenácti večer telefonuje a nic jiného nedělá. A pak přijdou hosté na Boží hod. Další dny se scházíme u dalších sourozenců. Takže s těmi návštěvami končíme někdy až 2. nebo 3. ledna. Než se u všech vystřídáme. Navštěvujeme se navzájem,“ říká paní Marie.

Druhá dcera, paní Veronika, je matkou šesti dětí. Dovede si vůbec představit, že by jich měla 10, jako její maminka?
„Asi ne. Nemáme takovou trpělivost, jako má maminka. Nepamatuji, že by nás někdy seřezala, že by na nás křičela nebo nadávala. Opravdu ne. Z nás takový nikdo není,“ vysvětluje paní Veronika.

Samotná paní Marie Hejnová k tomu dodává: „Mně se doma líbí. Byla jsem s nima ráda, mně to nevadilo.“

„My se máme rádi. Nikdy jsme na sebe nežárlili. Pohádali jsme se nebo poprali, to jo. Ale když by se někomu něco špatného dělo, tak to se za něj bereme tedy všichni opravdu zuby nehty,“ doplňuje její dcera Marie.

autor: Jana Házová
Spustit audio