Až se zima zeptá, většina měst v kraji odpoví, že je už připravena začít s údržbou silnic a chodníků

6. listopad 2019 10:12

Technika je připravena a sklady jsou naplněny posypovým materiálem. Města v Královéhradeckém kraji už jsou většinou připravena začít v případě sněžení a nebo náledí se zimní údržbou. V těchto dnech se dokončují drobnosti. 

V Hradci Králové Technické služby v případě potřeby pošlou do terénu desítky kusů techniky na úpravu silnic a chodníků.

Čtěte také

„To je jeden z nejstarších vozů a vedle něj stojí nejnovější vůz, který máme zhruba třetím rokem a je používaný na zimní údržbu," ukazuje část vystavené techniky vedoucí úseku zimní údržby hradeckých Technických služeb Zbyněk Novotný. V případě potřeby je k dispozici celkem šest vozů na údržbu silnic a další tři desítky na úklid chodníků.

Nové přírůstky ale letos ve vozovém parku Technických služeb nejsou.
„Letos není žádná nová technika. Doufáme, že právě tento sypač, který je nejstarší, nahradíme příští rok."

Pracovníci teď postupně připravují stroje pro zimní režim

„Převlékání techniky proběhne v nejbližších dnech," doplňuje Zbyněk Novotný.

Technické služby na území města Hradec Králové pečují o zhruba 107 kilometrů silnic a přes 340 kilometrů chodníků a stezek. O ty se bude starat přes dvě stovky pracovníků.

Technika je na zimu připravena

Naskladněný už mají i dostatek posypového materiálu, říká náměstkyně ředitele pro správu místních komunikací Šárka Kubcová.
„Máme naskladněno 1 700 tun posypových solí, které jsou uskladněny v areálu technických služeb na letišti. Dále máme na skladu přes 400 kubíků tříděného písku na údržbu chodníků. Ty se udržují právě tříděným pískem, kamennou drtí nebo ekogritem. Myslím si, že by nám to mělo stačit na celou zimu. ."

Dostatek zásob potvrzuje i ředitel technických služeb v Rychnově nad Kněžnou Jiří Vymětal.
„Máme k dispozici zhruba 250 až 300 tun soli. A kolem 50 až 80 tun různé drtě, které k tomu přimícháváme."

Čtěte také

V Rychnově údržbu posílí také jeden nový sypač. Postupně také doplní posypový materiál do beden na zhruba stovce míst ve městě.
„To slouží našim zaměstnancům, že to tam mohou lehce posypat. Ale také to slouží obyvatelům města, například při vstupu do panelových domů si mohou chodník posypat a ošetřit."

Plán zimní údržby má chválené i město Náchod, jak potvrzuje mluvčí radnice Nina Adlof.
„Pokud by začalo chumelit, tak samozřejmě máme plán jakým způsobem a v jakém pořadí komunikace udržovat. Jsme na zimu připraveni. Co se týká techniky, tak jsme dlouhodobě připraveni a novou techniku jsme v letošním roce kupovat nemuseli."

Dlouhodobá předpověď zatím nepředpokládá výrazné výkyvy počasí, proto se v těchto dnech většina měst bude věnovat dokončení podzimního úklidu.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související