Až na mě nějaká kočka promluví, tak se nebudu divit, směje se zkušená chovatelka Helena Rückerová

6. březen 2023

Radioporadna o chovu koček. Podle čeho bychom měli vybírat, když už máme chuť se do chovu pustit a co všechno budeme potřebovat? Rady zkušené chovatelky Heleny Rückerové na téma: pořizujeme si kočku.

Jak složité je mít takovou chundelatou, hodnou, mazlivou a nedrápající kočičku?
Toto je sibiřská kočička, je jí 10 měsíců, jmenuje se Xili a je to taková naděje našeho chovu, protože má úspěšné rodiče. Tak věříme, že bude pokračovat dál v liniích, které jsme si vybrali.

Čtěte také

Tyto kočky vlastně potřebují jen údržbu srsti. Ta je polodlouhosrstá, takže dvakrát ročně ji musíme intenzivně česat, protože jim líná. Jednou podsada a podruhé ta vrchní srst. U těch sibiřek ona vrchní srst odpuzuje vodu, takže ony ani nezmoknou. Nebo pokud zmoknou, tak se jim vlhkost nedostane až na kůži. A podsada je v zimě udržuje v teple. Tedy v léta jim vylíná podsada a v zimě se jim obnovuje vrchní, krycí srst.

Vyžadují tedy jen dvakrát ročně intenzivní česání srsti, není to každodenní starost. Stačí jinak česat jednou za týden nebo za 14 dní, není to problém.

Může si takovou kočku pořídit i úplný začátečník?
Určitě, je to nenáročné zvíře, které pochází ze Sibiře. Lidé tam zvali kočky do svých příbytků, aby měli společnost.

Vy se musíte rozhodnout, zda budete vhodnými páníčky. Důležité není ani tak to, co se vám líbí, ale co je pro vás i pro kočku vhodné.
Helena Rückerová, zkušená chovatelka koček

A kočky se potřebovaly najíst a ohřát. Takže jsou na člověka hodně fixované. Musíte se jim věnovat, nemohou být sami bez přítomnosti člověka, protože to pak trpí. A vůbec jedna kočka bez party, to je špatně.

Čtěte také

Není tam tedy nějaký genetický zádrhel, na co bychom měli být připraveni?
Jsou to poměrně zdravé kočky. Chovní jedinci se testují na chorobu srdce a na onemocnění ledvin. Takže se snažíme eliminovat nemoci, které by mohly přenášet. Je to zdravé a velmi klidné plemeno, tedy vhodné i na felinoterapii.

Spokojená kočka má vrnět? Nebo to tak není?
Xili teď tady vrnět nebude, protože je v jiném prostředí. Ale kočky vrní nejen, když jsou spokojené, ale i když jsou třeba nervózní, nebo je něco bolí. Mají hodně zvukových projevů. Každá kočka má své a ve smečce se prostě projevuje trochu jinak.

22 let už se kočkám věnujete, tak už víte, co říkají?
Trošku. Vždycky říkám, že až na mě nějaká kočka promluví, tak se nebudu divit. Ale je to řeč těla, musí ji člověk trochu ztát a věnovat se jim.

Čtěte také

Vybrat vhodné plemeno, to je možná nejtěžší úkol pro každého, který si chce pořídit kočku?
Je to těžký úkol. Protože lidé by chtěli většinou mazlíčka a nějaké plemeno se jim líbí. Ale tam se musí koukat na to, jestli je to pro ně vhodné. Například když někdo nemá tolik času si s kočkou hrát, tak je pro něj lepší klidnější plemeno, třeba perská kočka. Tyto sibiřky jsou takové poloakční a pak jsou akčnější třeba bengálky. Ty potřebují člověka, který se jim bude věnovat.

Kdo by si chtěl vybírat kočku, tak ideální je zajet na nějakou výstavu a poradit se s odborníky?
My jsme takto právě začínali. S dcerou jsme se šli podívat na výstavu, když si chtěla pořídit kočičku. A na výstavách se domluvíte i s těmi chovateli, co které konkrétní plemeno potřebuje. A vy se pak musíte rozhodnout, zda budete vhodnými páníčky. Důležité není ani tak to, co se vám líbí, ale co je pro vás i pro kočku vhodné.

Celý kočičí rozhovor Pavly Kindernayové s Helenou Rückerovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související