Až 30 různých vystoupení uvidí návštěvníci královéhradecké letecké přehlídky CIAF

7. září 2014

Královéhradecké letiště má před sebou závěrečný den letecké show Czech international Air Fest (CIAF). I neděle bude ve znamení akrobatického létání a prezentace vojenské techniky ve vzduchu i na zemi. Návštěvníci uvidí až 30 různých vystoupení.

Letový program odstartoval v 11 hodin průlet skupiny letounů české armády. Ve vzduchu byly dva gripeny, dvě letadla L-159 a jeden letoun CASA. Až do 17. hodiny uvidí návštěvníci 30 různých vystoupení.

Mezi největší lákadla tradičně patří akrobatické skupiny, těch je na přehlídce hned několik. Například Baltic Bees jet team z Lotyšska. Piloti létají na strojích československé výroby L-39 Albatros. Už včera na akci sklidili velký aplaus. Podobné to bylo u chorvatských armádních pilotů ze skupiny Krila Oluje.

Česká armáda ukázala celkem 18 letadel a téměř 70 vozidel pozemní techniky. Návštěvníci si mohli prohlédnout vnitřní vybavení obrněného transportéru Pandur nebo vozidla Dingo.

Podle náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Petra Pavla, je hradecké letiště místem úzce spjatým s českým letectvem:

„Hradec Králové má pro vzdušné síly velice tradiční příchuť. Tady bylo vždycky letectvo, dokonce letecká divize. Mnoho pilotů z Hradce pochází, cvičili tady, takže na tomto leteckém dni se sejde vždycky spousta lidí, kteří v letectvu pracovali. Atmosféra je tu skutečně příjemná.“

Akci provází slunečné počasí s dohledností kolem 10 kilometrů. Včera prošlo branou letiště na 25 tisíc lidí, dnešní návštěvnost se očekává o něco nižší.

Letiště v Hradci Králové hostí mezinárodní leteckou přehlídku CIAF
autoři: ova , par
Spustit audio