Automobilový podvod na inzerát. Stopy po komunikaci s obchodníkem nemažte

10. září 2021

Mezi internetovými inzeráty na stará a vzácná auta uvidíte jeden velmi zajímavý, cenově výhodný,  zkontaktujete prodejce, domluvíte se a zaplatíte zálohu, kterou mu pošlete na jeho účet. Pak ale zjistíte, že se  vůbec nic neděje, žádné staré auto vám nikdo nepřivezl, prodejce zmizel a jeho telefon je nedostupný.

S krajskou policejní mluvčí Soňou Štětínskou se budeme zabývat případem havířovského veteranisty, který poslal zálohu 160 tisíc korun úplně neznámému prodejci zajímavého modelu starého auta značky Jaguar.

„Do současné doby není v Havířově ani veterán a poškozený nemá zpět ani své peníze. Byl to inzerát zveřejněný na auto-moto webových stránkách a komunikace probíhala takzvaně na dálku,“ říká mluvčí.

Zájemcům o koupi vlastně čehokoli doporučuje, aby si prodávajícího důkladně prověřili. „Vy opravdu nevíte, s kým komunikujete. Je důležité si také uvědomit, na jaký účet ty peníze odesíláte. Když ten účet není v Česku ale například v nějaké vzdálenější zemi, tak už i to může být vodítkem, že zde něco nemusí být v pořádku,“ dodává Štětínská.

Podezřelé jaké také to, když je zboží podhodnocené.

Přesvědčivé virtuální prostředí

Virtuální prostředí nabízí mnoho možností, a to zejména pro ty, kteří vás chtějí podvést. „Podvodníci jsou schopni s vámi nejen komunikovat ve vašem jazyce, být přesvědčiví, ale dokáží si například připravit své webové stránky, abyste věřili, že všechno je naprosto v pořádku a regulérní. Mohou také disponovat opravdu pozitivními recenzemi, které si sami napíšou,“ popisuje policistka.

Radí, abyste komunikaci s obchodníkem nemazali. V případě, že byste se stali obětí podvodu, může policistům v pátrání a objasnění případu pomoci. Více uslyšíte v Bezpečném průvodci džunglí zločinu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio