Autokemp Rozkoš přijde do konce roku o desítky objektů. Jejich majitelé je musí nechat odstranit

20. říjen 2021 08:47

Z areálu Autokempu Rozkoš na Náchodsku musí do konce roku zmizet několik desítek staveb. Jde jak o polodřevěné chaty, vybudované ze stavebních kontejnerů, tak i klasické zděné budovy. Mají sice napojení na elektřinu i vodu, nikdy ale nebyly zkolaudované. Teď musí pryč, nájemníkům totiž končí smlouva na pronájem pozemků s Povodím Labe. Novou s nimi společnost neuzavře, jde totiž o zátopové pásmo.

O nutnosti odstranění budov ví vlastníci už téměř dva roky, s likvidací ale zatím nezačali.

„Samozřejmě jsem z toho nešťastný, ale co se dá dělat," říká Karel, starší muž, který má na sobě mikinu a rybářskou vestu. Právě uklízí loďku, se kterou se byl projet na nedaleké Rozkoši.

Čtěte také

Do autokempu začal jezdit v polovině osmdesátých let, před třinácti lety koupil chatu, u které stojíme. Původně to byly jen dvě samostatné stavební buňky, teď už jde ale o jeden velký objekt o třech místnostech, s dřevěnou střechou a vydlážděnou verandou.
„Moc se nám to líbilo. Tak to vypadalo už když jsme to kupovali od té firmy."

Ve dvou místnostech jsou postele a třeba i kuchyňská linka, třetí slouží jako společenská místnost.
„Veškeré vybavení se zlikviduje. Postele, lednička i kuchyňská linka, všechno půjde pryč. Zůstane jen samotná buňka."

Z areálu Autokempu Rozkoš na Náchodsku musí do konce roku zmizet několik desítek staveb

O tom, že má objekt zbourat, ví od vedení autokempu i Povodí Labe od začátku minulého roku, s demolicí ale stále vyčkává.
„Necháme to až na prosinec. Až uvidím, co se tady bude dít. Jak to tady budou hodně bourat. Pak to teprve zbourám. Ale to víte, ještě pořád doufám."

Čtěte také

Podle všeho ale marně. Potvrzuje to jednatel městského autokempu Jan Šnajdr. Město má v zátopové oblasti víc než dvacítku budov, některé z toho zděné. S likvidací objektů počítá, jen za odstranění těch zděných zaplatí podle Jana Šnajdra miliony korun.
„Odhaduji, že bychom se mohli vejít do dvou milionů. Plus dalších dvacet objektů, ale tam počítám s tím, že se je pokusíme rozprodat, protože nemáme místo, kam bychom je umístili."

Konkrétní zájemce o upravené mobilní buňky ale Jan Šnajdr teprve shání. Zatím tak desítky budov stále stojí na svém místě.
Bourat nezačali ani další majitelé, třeba Český rybářský svaz nebo Základní škola z Lomnice nad Popelkou. Všichni vlastníci v těchto dnech dostávají dopis, že rozhodnutí o demolici je definitivní a čas mají do konce roku.

Autokemp Rozkoš - celoroční ubytování v kempu blízkém přírodě.

Spustit audio

Související