Autobiografická četba na pokračování - Klára Gočárová: Učitelčin snář aneb život na z(n)ámku

3. říjen 2022

Připravili jsme pro vás pětidílnou četbu na pokračování z knihy Kláry Gočárové: Učitelčin snář aneb život na z(n)ámku v rozhlasové úpravě Šárky Rusnákové.

Čte: Martina Nováková
Vypráví: Jan Vápeník
Připravila: Šárka Rusnáková
Napsala: Klára Gočárová
Dramaturgie: Tereza Mičiaková
Zvukový mistr: Leoš Sedláček
Režie: Pavel Krejčí
Premiéra: 4. 9. 2022

Učitelčin snář je soubor autobiografických, převážně humoristických povídek, ve kterých Klára Gočárová s nadhledem poodkrývá střípky ze svého života, popisuje neuvěřitelné situace spojené s výchovou a rodinným životem, a navíc, jako malý bonus, decentně přibližuje přátelskou atmosféru plnou recese při natáčení televizního seriálu „Život na zámku“. Třetí dějovou linkou knihy jsou autorčiny sny, které s dechberoucí tajemností jednotlivé části knihy propojují.

Čtěte také

Pravnučka slavného architekta Josefa Gočára, spisovatelka a učitelka jazyků Klára Gočárová, žije s početnou rodinou v Čerčanech, kde vyučuje cizí jazyky. První knihy životních vzpomínek psala pro své děti. Když ale její knihy příběhů žádalo stále víc rodinných přátel, rozhodla se je vydat. V roce 2014 nejprve vyšla vlastním nákladem trilogie Voslí můstky a úspěch ji inspiroval k další tvorbě.

Klára se už v dětství běžně setkávala s významnými osobnostmi přímo doma v kuchyni, kam často hosté chodívali na přátelské a pracovní návštěvy. Z dětství má mnoho cenných vzpomínek například na výtvarníka Theodora Pištěka, vynikajícího malíře Bedřicha Dlouhého, spisovatelku Ivu Hercíkovou, a různé další osobnosti vědy a kultury. Mimo jiné na geologa Pavla Sekeru, který prý byl doma „od Sahary až po Antarktidu“.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka