Autem mezi šelmy: ZOO ve Dvoře Králové nad Labem má unikátní lví safari

1. červenec 2016
Česko – země neznámá

Návštěvu královédvorské ZOO, už léta známou jejím safari, si můžete zpestřit i projížďkou vlastním autem mezi lví smečkou. Na první pohled pro někoho možná vězení, jinému může připomínat Jurský park. Téměř třímetrový dvojitý plot, dvojitá brána a strážní věž, odkud pracovníci zahrady kontrolují celý výběh a pomocí kamer mají přehled o pohybu lvů - tak vypadá vstup do lvího safari.

Pokud by se některý člen lví smečky nacházel v blízkosti brány, bude muset návštěvník počkat, až se zvíře vzdálí a teprve když nehrozí vniknutí do meziprostoru, může vjet auto do samotného safari výběhu. Při krátkém čekání na uzavření jedné a otevření druhé brány si zkontrolujete, zda splňujete všechna bezpečnostní doporučení – totiž mít dobře zavřená okna u auta i zamčené dveře. Jen tak může být pozorování lvů z bezprostřední blízkosti bezpečné.

Ve výběhu se lvy

Autem můžete okruh, který měří přibližně 600 metrů, projet několikrát. V téměř dvouhektarovém výběhu jsou volně zatím střídavě tři samci a čtyři lvice. Po postupném sbližování by se tu měla pohybovat sedmičlenná smečka. Lvi jsou ze svých původních zahrad zvyklí na návštěvníky, a tak podle pracovníků zahrady prý už ví, jak se chovat. Tedy třeba neprokousávat pneumatiky u aut. Ale z toho návštěvník opravdu strach mít nemusí. Ostatně, kdyby se ve výběhu dělo cokoliv podezřelého, stráž na věži sleduje bedlivě pohyb aut i zvířat a při návštěvních hodinách je uvnitř areálu i auto s ošetřovateli, kteří mohou okamžitě zasáhnout. Bezpečnostní opatření jsou na místě, vždyť jde o jedny z největších šelem.

Lví safari, ZOO Dvůr Králové nad Labem

Největší lví smečka v Česku

Celkem sedm lvů v safari a dva samci lva berberského v klasickém pavilonu představuje největší lví smečku u nás. Větší skupinu lvů můžete vidět až ve vzdálenějších zahraničních zoologických zahradách. Do safari byly dovezeny dvě skupiny lvů: z nizozemského Arnhemu přicestovaly čtyři lvice a ze safari parku v britském Woburnu přišli tři samci. A jsou to jedinci opravdu majestátní, jejich velikost při příjezdu překvapila i samotné zoology a ošetřovatele. Vykastrovaní samci, kteří tak přišli o hřívu, svou velikostí připomínají prý spíš tygra a chovatelé jejich váhu odhadují na víc než 230 kilogramů. Pozorovat tato zvířata z bezprostřední vzdálenosti je tak opravdovým zážitkem.

Lví safari, ZOO Dvůr Králové nad Labem

Z auta nebo z lávky

Ne každý má možnost vyzkoušet lví safari z vlastního auta, ZOO pamatovala i na pěší návštěvníku, a tak je nad výběhem se lvy v bezpečné vzdálenosti lanový most se dvěmi pozorovacími věžemi. Zvířata je možné sledovat z několika málo metrů.

Více o ZOO se dozvíte na www.zoodvurkralove.cz.

Spustit audio