Asi nejbezpečnějším místem v regionu se stalo na jeden den Eliščino nábřeží v Hradci Králové

6. září 2019 11:28

Hasiči, záchranáři, policisté, ale i vojáci nebo dobrovolní vodní či skalní záchranáři. Ti a mnozí další se sešli už podruhé na Eliščině nábřeží v Hradci Králové a ukázali veřejnosti nejen techniku, vybavení, ale i některé druhy zásahů. Diváci tak například viděli v akci i takzvaný Biohazard tým, který předváděl zajištění člověka s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc.

„Co se bude dít. Vyšetříme vás, uložíme do takového boxu. Potom musíme projít dekontaminací a pojedeme do Prahy na Bulovku na kliniku infekčních nemocí," jeden ze zdravotnických záchranářů Biohazard týmu vysvětluje figurantce s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, jaký bude postup.

Čtěte také

Poté ji naloží do speciálního boxu, který pak hasiči před zraky diváků dekontaminují.

„Musím zaklepat, v našem kraji ještě zatím nebyl zásah na pacienta s vysoce nakažlivou nákazou. Nicméně to cvičíme a snažíme se připravovat," vysvětluje Jan Čech, hlavní technik chemické služby krajských profesionálních hasičů.

V reálu by ale záchranáři postupovali mnohem pomaleji, než při ukázce.
„Úkony byly pouze ukázány, byly zrychleny, nečekali jsme na dobu, až bude účinný ono dekontaminační činidlo, vše jsme zrychlili abychom se dostali zase k další ukázce."

Dalším účastníkem akce byl například čtyřletý městský strážník z Jaroměře, jmenuje se Yankee a je to samozřejmě pes.

Čtěte také

Ve službě je druhým rokem, slouží spolu s dalšími čtyřmi psy a podle strážníka Jana Ságnera umí zasáhnout i samostatně.
„Máme připraven jakýsi vypouštěcí box, který je na dálkové ovládání. A v případě, že by nás chtěl někdo napadnout, tak za pomocí jednoho tlačítka, které máme umístěné na taktické vestě, vypustíme pejska. A buď se pes na povel přiřazuje k nám do nějaké základní polohy, nebo v případě, že nás osoba už napadá, tak je pes naučen jít hned do zákroku, kdy eliminuje pachatele."

Jedno stanoviště patřilo také skalní záchranné službě

Ta v oblasti Adršpašsko-Teplických skal ročně zasahuje u desítek případů, říká náčelník dobrovolného spolku Jan Adamec.
„Víceméně jsme vznikli jako spolek horolezců, který si odnášel své zraněné. A dnes to funguje i ve prospěch turistů. Řekl bych, že nyní je víc těch úrazů turistických než horolezeckých."

Hasiči, záchranáři, policisté, ale i vojáci nebo dobrovolní vodní či skalní záchranáři se ukázali na Bezpečném nábřeží

Na Eliščině nábřeží v Hradci Králové se návštěvníci mohli setkat také s pracovníky vězeňské služby, armády ČR, nebo celní správy.

Přímo na řece pak pluly vodní záchranné čluny, nebo dračí lodě, ve kterých závodily týmy většiny zúčastněných složek.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související