Armáda předvede veřejnosti v Hradci Králové polní nemocnici

22. září 2010

Rozvinutou polní nemocnici, která byla nasazena v misích v Iráku a Afghánistánu, budou mít možnost vidět návštěvníci Dne otevřených dveří v areálu Nových kasáren (vedle Kauflandu a Dopravního podniku) v Hradci Králové v pátek 10. dubna 2009 od 8:30 hodin. Na programu budou mezi 9:00 a 11:30 hodinou také dvě dynamické ukázky hromadného příjmu raněných a další zajímavosti. Akce bude zakončena ve 14:00 hodin. Příslušníci 4. kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky Armády České republiky působili v minulém roce v silách ISAF v Kábulu. Polní nemocnice působila na mezinárodním letišti v Kábulu a do vzdálenosti deseti kilometrů od něj.

Její lékaři poskytovali pomoc raněným a nemocným v průběhu bojové činnosti i mimo ni. Zařízení sloužilo i ke krátkodobé hospitalizaci raněných a nemocných. Protichemická jednotka například identifikovala toxické a radioaktivní látky, odebírala a analyzoval vzorky.
Podle ministerstva obrany je situace v Afghánistánu trvale riziková. K největším hrozbám patří působení bojůvek Talibanu, teroristických skupin, organizovaný zločin spojený s výrobou a distribucí drog, nedostatečný výkon státní správy na regionální úrovni, korupce, etnické problémy a náboženský extremismus. V hlavním městě Kábulu, v jehož regionu kontingent polní nemocnice a protichemická jednotka působily, je bezpečnostní situace relativně stabilizovaná. Přesto i zde dochází k teroristickým útokům.

Spustit audio