Arktické mrazy vystřídalo výrazné oteplení. Vodárny čekají další potíže spojené s počasím

6. březen 2018 09:50

Pracovníci vodárenských společností na Hradecku mají v těchto dnech na pilno. Zatímco v minulém týdnu odstraňovali havárie spojené se zamrzlou vodou, teď aktuálně očekávají další komplikace, které naopak způsobí skokové oteplení.

Zamrzlá voda je pro vodárenské techniky problém stejně jako voda, která teče naopak nekontrolovaně. S oběma stavy se aktuálně setkali pracovníci Královéhradecké provozní, tedy splečnosti, která na Hradecku spravuje vodovodní síť.

Podle mluvčí Veroniky Bergrové to začalo haváriemi vinou arktických teplot: „V minulém týdnu jsme řešili okolo 40 poruch. To je vlastně číslo, které v sobě má i zamrzlé vodoměry, přípojky, drobné havárie. Těch větších havárií bylo okolo 20. Bylo tam asi 15 zamrzlých vodoměrů."

Pro techniky to znamenalo vyjet na místo, nejčastěji zastavit přívod vody a zamrzlý vodoměr, případně přípojku, vyměnit.

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

Teď s oteplením se ale podle hlavního dispečera Pavla Trojana připravují na opačný problém, totiž, že voda poteče i tam, kde nemá: „Čekáme, že budeme vyjíždět k rozmrzlým vodoměrům. Ty vodovodní přípojky a vodoměry, které zamrzly, teď po té oblevě poleví a očekáváme, že budou zákazníci volat, že mají zatopené sklepy, nebo nějaké objekty venku."

A dodává, jaké konkrétní zásahy je čekají: „Budeme muset uzavřít tu přípojku a vyměnit vodoměr. To je asi to, co nás bude teď v těch nejbližších dnech čekat. A samozřejmě, jak se bude hýbat zem, tak budou poruchy na vodovodní síti."

Pavel Trojan zároveň potvrzuje, že dopředu se na havárii připravit nejde, ale přesto mají vodárenští technici přehled, které obalsti na Hradecku jsou problematické: „Vytipované to nemáme, nicméně víme, kde se ty poruchy objevují nejvíc. Bohužel je to v oblastech, kde se vinou nekvalitní litiny ty poruchy objevují často. To je na Chlumecku i v Hradci Králové."

Na vzniklou situaci jsou technici schopni reagovat okamžitě a poruchy neprodleně odstranit, protože dispečink funguje nepřetržitě.

03189108.jpeg
autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související