Areál dvorského safari parku vyzdobený dýněmi vytváří nevšední atmosféru. Pochutnali si i štětkouni

29. říjen 2022 07:36

Safari Park Dvůr Králové v neděli 30. října ukončí program letošního Týdne duchů. Areál zoo ale i nadále zůstává vyzdobený dýněmi nejrůznějších tvarů, které mu dodávají nevšední podzimní náladu. Oranžové dýně se ale staly také netradiční pochoutkou pro zvířata. 

Například štětkouni návštěvníkům předvedli, jak je obtížné rozpůlit některé velké oranžové koule - ale bavili přitom sebe i přihlížející děti. Přesvědčila se o tom reportérka Dana Voňková.

Štětkoun africký je druh divoce žijícího prasete. Starší název je prase štětkaté. Ve volné přírodě žije ve Střední Africe v listnatých a smíšených lesích a v buši.

Čtěte také

Shlukuje se do malých stád o maximálně 20 jedincích. Samice je březí 120 dní a rodí 3 až 6 mláďat. Štětkoun africký je rezavohnědě zbarvený všežravec, kromě plodů a hlíz žere také ptačí vejce. Je aktivní především ráno a večer. V kohoutku měří 55 až 100 centimetrů.

Nezvyklé výrůstky na hlavě slouží u samců v období námluv jako "nárazníky" při vzájemných soubojích.

Pro svůj zvláštní vzhled jsou štětkouni oblíbenými chovanci zoologických zahrad. V Česku je najdete v Praze, ve Dvoře Králové nad Labem, v Ostravě a Olomouci.

Štětkoun africký je pestře zbarvené prase s noční aktivitou. Na západě Afriky má srst více do červena, jižněji tmavé tělo se světlou hlavou. Protáhlé ušní boltce jsou často zakončené štětkou delších chlupů. Dlouhá hříva směřuje od hlavy na hřbet. Oproti savanovým prasatům mají samci jen nevýrazné kly.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související