Archivář na kole a starověký daňový úřad

2. srpen 2020

Archivář na kole. Starověký daňový úřad. 120 let od narození spisovatele  Jiřího Weila.

Magazín Šalom alejchem začneme s  knihou „Archivář na kole“. Vznikla na počest překladatele a historika Jiřího Fiedlera. Ten za nesnadných dob totality neúnavně dokumentoval tehdy chátrající židovské památky na českém území.

Jeho koníčkem bylo jezdit na kole po českých zemích a při té příležitosti pečlivě mapoval vše, co souviselo se životem židovských komunit u nás. Činil tak už od šedesátých let a na toto téma pak ve svobodných poměrech publikoval.

Na pamětní knize se podílelo šestnáct autorů. Podle Leo Pavláta, tehdejšího Fiedlerova kolegy, je jeho přínos pro židovskou kulturu obrovský: „Je třeba dát to do kontextu se situací, kdy tu práci vykonával. Ze soukromého zájmu dokumentoval židovské památky v době komunistického režimu – už bortící se synagogy a židovské hřbitovy, současně vyhledával v archivech související dokumenty a to vše evidoval.“

Knihu "Archivář na kole" je možné stáhnout si z webu Židovského muzea zdarma.

Tuto činnost vykonával v době, kdy byla zdejší židovská kultura v naprostém úpadku, a žádná státní instituce se něčemu podobnému nevěnovala. Pavlát vzpomíná i tragickou smrt Jiřího Fiedlera v roce 2014.

„Byl zavražděn i se svou ženou. Pustil si do bytu muže, který projevoval zájem o židovské památky...“ nastiňuje smutnou událost a dodává: „Kniha je poděkováním za celou jeho práci a připomínkou jeho osobnosti. Vznikla původně ve Spojených státech a stojí za ní Helena Epsteinová, dcera židovských emigrantů, která s Jiřím Fiedlerem pracovala.“

V prvním srpnovém magazínu Šalom alejchem se také můžete vrátit v čase do 8. století před naším letopočtem. Gita Zbavitelová informuje o jednom ze zajímavých objevů archeoplogů v Jeruzalémě, díky kterým opět spatřil světlo světa starověký daňový úřad.

A vzpomeneme výročí 120 let od narození Jiřího Weila. Tento spisovatel a komunistický intelektuál se narodil 6. srona v roce 1900 v asimilované židovské rodině, v obci Praskolesy u Hořovic. Weil v Praze vystudoval Filosofickou fakultu, stal se překladatelem, literátem a členem Devětsilu.

Ve svém prvním tvůrčím období byl prostředníkem mezi ruskou, sovětskou a českou avantgardou. Jako jediný z celé rodiny za války unikl deportaci do transportu.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio