Archeologové z Muzea východních Čech v Hradci Králové se poprvé vydali do terénu s detektoráři

12. říjen 2020 09:11

Takzvaní detektoráři se ještě nedávno na polích s detektorem kovů pohybovali na hraně zákona. V létě se ale obě skupiny milovníků historie dohodly na spolupráci, hledači kovů pak prošli školením a stali se z nich oficiální spolupracovníci muzea. A hned první společná akce kousek od Třebechovic pod Orebem se vydařila. 

Čtěte také

„Máme zde nějaké indicie o tom, že tu je pohřebiště z ranného středověku a sídliště z mladší doby kamenné. Takže chceme ověřit rozsah a stáří oněch lokalit," s Miroslavem Novákem z Muzea východních Čech v Hradci Králové a asi dvaceti detektoráři - víc jich koronavirová opatření do terénu najednou nepustí - stojíme na zoraném poli u Polánek nad Dědinou.
„Toto konkrétní pole se má již v příštím týdnu osít. Takže my jsme měli vlastně poslední možnost, takto narychlo, během pár dní, oslovit nějakou skupinu lidí, jsou to všechno osoby tady z Třebechovicka."

Zdálo by se, že čím víc hledačů, tím rychleji a kvalitněji zvládnou plochu prohlédnout.

„Do jisté míry to platí, ale je to určitě věc logistická a organizační. Těch řekněme dvacet lidí je ideální počet. Navíc u těch detektorů kovů pokud je ta hustota příliš velká, tak se potom ony přístroje vzájemně ruší," říká Miroslav Novák.

Archeologové z Muzea východních Čech v Hradci Králové se poprvé vydali do terénu s detektoráři

Detektory se rozpípají a na displejích se objevují různé číselné hodnoty.
„I podle čísla by se mohlo poznat, jaký by to mohl být kov."

Mezi detektoráři vládne uvolněná nálada, na rozdíl od dob ještě poměrně nedávno minulých jsou na poli legálně.

Za dopoledne nachodí možná i kilometry, jsou špinaví od hlíny a bláta, ale spokojení.
„Je to koníček. A najít něco historicky zajímavého, to je vzrušující. A tady ta možnost rozhodně je."

Čtěte také

A nálezy se skutečně množí - od kamenů, možná původně drtičů na obilí, nalezených samozřejmě jinak než detektorem kovů, až po kousky kovového džbánu či mísy, odhadem z doby Karla IV.

„Jsou na tom takové vlnky. Takové nepatrné, ale viditelné žlábky," archeolog Muzea východních Čech Radek Bláha má jeden takový kousek, který by laika ničím neupoutal, právě v ruce.

Odborné vyhodnocení nálezů nějakou dobu potrvá, to předběžné se koná přímo na místě - a podle Miroslava Nováka se na to detektoráři těší.
„Přímo na poli si předměty vytáhneme, podíváme se na ně a řekneme si o nich něco. Což je i pro detektoráře přidaná hodnota. Povíme si, co to vlastně našli a jak je to staré."

Oficiální začátek spolupráce oznámilo muzeum na začátku prázdnin, tohle je první společná akce v terénu. A určitě ne poslední.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související