APRÍL

1. duben 2004

Dnes, prvního dubna ode mne asi očekáváte, že v této rubrice pohovořím o aprílu. Pravděpodobně jste v našem vysílání dnes už na tohle téma něco slyšeli, možná ještě uslyšíte. Je také docela možné, že jste o aprílu a o vzniku rčení vyvést někoho aprílem slyšeli nebo četli něco jiného, než co teď budu vyprávět já. Ale já skoro nikdy neříkám, že má tvrzení jsou absolutně a nezpochybnitelně správná, já tu jen vyprávím, co jsem se dočetl v knihách, které já znám a mám doma.

O všech teoriích, znám celkem tři, jak vzniklo mezinárodní, tedy původně latinské pojmenování dnešního čtvrtého měsíce roku, budu mluvit až zítra. Dnes se budu věnovat teorii jedné, té která snad souvisí se vznikem zvyku, kterému se říká vyvádění aprílem. To, jak víme, spočívá to v tom namluvit někomu hloupost a udělat to tak pravděpodobně, že vyváděný nám uvěří a na základě toho něco provede. Například před takovými sto lety, soudím aspoň z literatury, šel ten chudák koupit komáří sádlo nebo hoblík na cihly. Dnes třeba zavolá šéfovi a dojatě mu děkuje za zvýšení plat na dvojnásobek. Také bývá oblíbené, že v novinách na apríla vyjde vylhaný článek, který se tváří důvěryhodně, a čtenáři pak volají, co to má znamenat. Novináře vymýšlení takových článků baví, já například sním o tom, že bych někdy 1.dubna uveřejnil zprávu o tom, jak se pan prezident Klaus nechal řetězy uvázat na hranici přírodní rezervace u pětisetletého dubu na protest proti tomu, že podnikatelé zde chtějí vybudovat lyžařskou sjezdovku. No první duben neboli apríl je zkrátka legrace. Je to žertovný den.

Což prý souvisí s tím, že aprilis byl původně druhý měsíc v roce a že prvním dubnem vlastně vrcholily, končily oslavy nového roku. Začalo se slavit seriózně, celý březen až do jarní rovnodennosti se naši dávní antičtí předkové chovali tak důstojně jako my 1. ledna a pak propuklo veselí, podobné našemu Silvestru, které vyvrcholilo 1. dubna. Tato teorie je obsažená v knížce Zakopaný pes, Václav Flajšhans ve slovníčku Živá slova, říká, že zvyk dávat si veselé dárky vznikl, až když po roce 1564 přestal být duben rozhodnutím francouzského krále Karla IX. na počátku roku. Staří lidé prý marně čekali novoroční dárky, a tak jim mladší dávali aspoň dárky žertovné.

Ale říkal jsem, že vyvádění aprílem souvisí s jednou teorií vzniku názvu slova aprilis. Podle ní to slovo vzniklo z předpony a předložky ab, která má význam po. Protože apríl byl druhým měsícem, takříkajíc "měsícem po" neboli po prvním měsíci březnu.

Zítra si povíme o dalších dvou teoriích, jak vzniklo slovo apríl.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka