Aplikace Záchranka nově umí přímý videopřenos z místa nehody. Pomůže to záchranářům i operátorům

18. září 2020

Mobilní aplikace Záchranka dostala další vylepšení – kromě zvuku teď umožňuje přenášet i obraz. Záchranáři tak získají lepší přehled, co se na místě nehody děje. Výhodou videopřenosu je také přesnější navigace lidí, kteří při záchraně životů pomáhají.

„Operátor vám pošle SMS zprávou odkaz, vy si dáte telefon na hlasitý odposlech a kliknete na něj,“ popisuje autor aplikace Filip Maleňák. „Součástí běžného hovoru na linku 155 se stane i videopřenos ze zadní kamery vašeho mobilu.“

Vše funguje také v případě, že aplikaci Záchranka nainstalovanou nemáte. „Potřebujete jen připojení k internetu,“ radí vývojář.

Čtěte také

Pomoc při záchraně života

Výhodou videopřenosu je, že ho může sledovat posádka záchranářů, kteří k nehodě míří. „Než skupina dorazí na místo události, získá jakési povědomí o tom, jak to na místě vypadá,“ shrnuje výhody záchranář Miloš Kukačka. „Mohou si rozmyslet, z jaké strany najedou, kde nechají vozidla…“

Podle lékaře Zdravotnické záchranné služby Romana Sýkory může videopřenos také zefektivnit pomoc při samotné záchraně života. „Pokud záchranář na operačním středisku vše vidí, může se například přesvědčit, že pacient skutečně dýchá, a odborně pomoct,“ shrnuje.

Spustit audio