Antikvariátů nejen v našem regionu ubývá. Co je drží nad vodou?

1. únor 2015

Lidé nemají velký zájem antikvariáty navštěvovat. Ty teď drží nad vodou především jejich webové stránky, přes které si zájemci knižní tituly objednávají. Takto koupené knihy přestavují nejméně polovinu jejich tržby. Bez této služby by už antikvariáty v podobě kamenných obchodů nejspíš ani nefungovaly.

Artur Bajer právě přišel do trutnovského antikvariátu. Chodí sem pravidelně, rád hledá v regálech nejrůznější knižní tituly. Dnes poprvé s sebou vzal i svého devítiletého syna.

"Je tady hodě knížek. Mauglí a Zlatý poklad, ale to je krátký", říká malý školák a už vytahuje dobrodružnou knížku, kterou si vybral.

Koukám máte v ruce už dvě knížky, co jste dnes vybrali?

"Eduard Štorch V šeru dávných věků a Savci". Myslíte, že byste ty knížky sehnal i někde v knihkupectví? "Asi jo, nebo podobný, ale určitě by tam byla jiná cena".

Artur Bajer má rád prostředí antikvariátu, rád sem chodí. To už by ale nemusel. Pokud čtenář shání konkrétní titul, stačí když se podívá na webové stránky antikvariátu a nejde si, co potřebuje.

Antikvariát Na Rynku v Hradci Králové


"Hledáte konkrétní věc, dáte do vyhledavače, třeba Němcová, vyjede vám vše co od ní mám", popisuje postup vybírání knihy přes internet majitel obchodu se starými knihami Jiří Kuťák.

"Pak dáte jenom koupit, zvolíte způsob dopravy a odešlete objednávku. Mně přijde potvrzení, co si dotyčný objednal, že to chce na dobírku a adresa", říká Jiří Kuťák.

Požadovanou knihu Jiří Kuťák hned dohledá, připraví ji a odešle

Zájem o tento způsob kupování starých knih je podle něj velký. Jeho stránky týdně navštíví až tisíc dvě stě lidí. Tolik jich prý v obchodě nemá ani za čtvrt roku: "Kamenný krám a internetový, je to tak půl napůl, bez toho už by to dnes nešlo. Sám bych ztrácel přehled. Čili bez toho už by to bylo k ničemu".

Navíc antikvariáty jsou přes internet mezi sebou propojené. Když čtenář nepochodí v jednom stačí se podívat do druhého. Problém není ani objednat knížku z okolních států.

Čtěte také

Spustit audio