Ani západ slunce nemusí být romantický. Omeletky Haliny Pawlowské

31. červenec 2021

V Omeletkách dnes dojde na romantiku. Přesněji řečeno na její nedostatek. Většina žen si představuje, jak partner přinese růži a řekne "S tebou chci žít až do smrti!"

Většině žen partner jejich romantickou představu zničí. Na dovolené v Itálii jsem byla svědkem, jak se pohádal jeden pár. Muž měl židli otočenou zády k západu slunce, který ho vůbec nezajímal. Třetí večer si manželka sedla na jeho místo, a on musel civět na západ slunce, i kdyby nechtěl.

Viděl rudě, i když na červánky nekoukal

Pán nezvedl oči od špaget s mušlemi, ani od salátu s mozarellou. Manželka na něj nejdřív německy syčela, že nemá smysl pro krásu, pak syčela, že s tak přízemním kreténem už nechce nejen jet nikdy na další dovolenou, ale že s ním ani nechce sedět u společného stolu. Pak vzala minerálku, a vylila mu ji na hlavu. Pán vyskočil, strhl pět rákosových lustrů najednou, a spadl na hranu slunečníku. I když nekoukal na červenající se nebe, viděl hodně rudě...

Mimochodem, my jsme si ten večer dali grilovanou chobotnici s bramborovým pyré, a když jsem svému partnerovi řekla: „Koukni se, jak je krásný západ slunce,” tak taky nezvedl hlavu od své porce, ale pravil stejně jako kdysi básník Otokar Březina, když ho kolemjdoucí upozorňovali na pražském nábřeží na po obloze plující vzducholoď: ”Dovedu si představit…”

Knížka zvítězila nad romantikou

Já jsem romantická, můj partner nikoliv. Zato je vášnivý čtenář. Když jsem se cítila hodně zanedbávaná, odnesla jsem jeho rozečtenou knížku. Když se po ní v posteli ptal, tak jsem mu ji slavnostně přinesla.

Oblékla jsem si skoro průsvitnou krajkovanou košilku a snažila jsem se tvářit svůdně. Můj partner pohoršen zvolal: „Ale co to vyvádíš?!” málem jsem se začervenala, když pokračoval: „Vždyť jsi té knížce ohnula obálku a teď ti ještě vypadla záložka!”

Od asistentky Jiřího Menzela Míly Řádové se dozvíte, zda byl oscarový režisér romantik. Svoji hororovou dovolenou popíše Marta Hrušková. Také Ivo Šmoldas prozradí, zda je romantik. A Halina Pawlowská přečte svoji povídku Kam zmizeli muži?

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související