Ani Mezinárodní den plameňáků neubral zoologům problémy s chovem těchto atraktivních ptáků

30. duben 2022 07:31

Pokud jste obdivovateli plameňáků hledejte je v Safari Parku Dvůr Králové v novém areálu poblíž správní vily. Nové vodní plochy, domek a samotný výběh zabydlely dva druhy - plameňáci růžový a malý. A protože ani Mezinárodní den plameňáků neubral zoologům problémy s chovem těchto atraktivních ptáků, oslovila Michala Podhrázského redaktorka Dana Voňková. Míříme do Podkrkonoší za Afrikou!

Čtěte také

Ve východní Africe se vyskytují dva druhy plameňáků. Plameňák růžový, který má největší plochu výskytu zasahující přes jih Evropy do jižní Asie. Je největším druhem plameňáka, dosahuje výšky 110 až 150 cm a váhy 2 až 4 kilogramů. Plameňák malý je naopak nejmenším, ale zároveň nejpočetnějším druhem plameňáka.

Oba druhy se od sebe liší nejen velikostí, ale také zbarvením zobáku. Plameňák malý má zobák téměř celý černý, zatímco plameňák růžový má černou jen špičku zobáku. Zbarvení peří se pohybuje od bílé přes růžovou až po červenou barvu, letky na křídlech jsou černé. Růžové zbarvení je způsobeno karotenoidovými pigmenty, které pták získává z potravy.

Plameňáci obývají mokřady, sladké, slané i brakické vody. Mimo dobu hnízdění nejsou vázáni na jednu oblast, ale migrují na vzdálenost až tisíců kilometrů. Dovedou vyvinout rychlost až 60 km/h a přelétají hlavně během noci. V přírodě se dožívají okolo 35let.

Čtěte také

Na jazyku a uvnitř zobáku plameňáků se nachází drobné lamely, na kterých se zachytává potrava. Pták chodí po mělčinách se zobákem horizontálně ponořeným do vody, nasává vodu, na jeho špičce ji vypouští a jazyk používá jako píst.

Páření předchází hromadné námluvy, při kterých samice preferují samce se sytě vybarveným peřím. Je to totiž jasný signál toho, že se jedná o zdatného dobře živeného jedince, který bude mít silné a zdravé potomky.

Čtěte také

Pozoruhodné je hromadné páření plameňáků malých, kdy se stovky ptáků pohybují jako na povel s nataženými krky nahoru a dolů. Vytvořené páry jsou spolu několik sezón. Mláďata plameňáků jsou šedivá a v koloniích vytváří „školky“, ve dvou týdnech se jim začíná zakřivovat zobák a začínají sama přijímat potravu.

Kolonie mohou čítat až několik tisíc jedinců a leží převážně ve východní Africe. K největším hnízdištím patří silně alkalické jezero Natron a jeho okolí v severní Tanzanii. Plameňáci vydávají různé zvuky při letu, hnízdění nebo sbírání potravy. Jejich volání připomíná kejhání hus.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související