Andělé mají domluvenou schůzku Na jednom břehu. Zatleská jim Hradec?

24. květen 2019

Sedmnáctý ročník kultovního festivalu přiváží do Hradce Králové špičky české žánrové hudby, kterými letos budou třicetiletá legenda návykového funky kapela J.A.R., Barbora Poláková & band, skupina ZRNÍ či brněnská alternativní kapela KVĚTY YM. Všichni držitelé mnoha hudebních ocenění, včetně Andělů.

Poetika kladenského Zrní, ve které lišky dávají dobrou noc, byla zasetá na rozcestí mezi elektronikou, folkem a rockem. V pozdní květ klíčila pomalu, ale jistě, a mířila přímo do černého.

V roce 2012 vydala skupina album Soundtrack ke konci světa, za které byla nominována na cenu Vinyla i Apollo za nejlepší desku roku a ve čtyřech kategoriích na cenu Anděl. Nakonec si odnesla tu za Objev roku. CD Následuj kojota z roku 2014 získalo nominaci na album roku v cenách Apollo a tři nominace na ceny Anděl.

Hradec Králové bude znovu Na jednom břehu! Na dveře klepe 17. ročník kultovního hudebního festivalu

Pozvánka na hudební festival Na jednom břehu v Hradci Králové

Martina Součková, pořadatelka tradičního jarního hudebního festivalu Na jednom břehu v Hradci Králové, hostem pořadu Novinky v hudbě. A uslyšíte, co vše vás na břehu Orlice čeká o víkendu 24. a 25. května. Rozhodně to stojí za poslech! 

Na jednom břehu Zrní zahrají tři roky po památném koncertu s hradeckou filharmonií. Jejich přírodní lyrika zavezená elektronikou je osvědčený model, který propojí všechno se vším. Lásku s vesmírem, vesmír s lidmi a lidi s přírodou.

Nejdelší sestava brněnské alternativní kapely Květy se předloni změnila a hyperaktivní kapele změna viditelně prospívá. Nová sestava totiž zanáší i do bočního projektu YM. Pod ním každý člen Květů natočil svoji autorskou žánrovou desku.

Na prvním oficiálním albu Jablko jejího peří hostovala cellistka a zpěvačka Dorota Barová či houslistka Dorothea Kellerová a deska získala nominaci na cenu Anděl v kategorii alternativní hudba; její následovník Kocourek a horečka již tuto cenu obdržel.

Anděl je česká hudební cena, kterou po způsobu Grammy uděluje Akademie populární hudby. Od roku 1997 je symbolizována soškou anděla s rozepjatými křídly hrajícího na roh od akademického sochaře Jaroslava Róny.

Báře Polákové je vlastní smysl pro ironii. Ostatně na něm stál i úspěch jejího prvního singlu Kráva. Z toho a také skladby Nafrněná se staly virální senzace. Debut, který nadchl posluchače i kritiku. Bezejmenná deska byla platinová. Za druhé, už vážnější album ZE.MĚ, si Bára letos odnesla Anděly pro Klip a Zpěvačku roku.

Evidentní Bářina poťouchlá energie bude určitě cítit také z pódia. Pro svůj první koncert v Hradci Králové si Barbora vybrala festival sama. Líbí se jí hudební společnost i festivalová atmosféra.

Pozvánka na hudební festival Na jednom břehu v Hradci Králové

Hudba často zažívá největší rozkvět na přelomu dvou epoch. Beze zbytku to platí pro J.A.R., kteří letošním ročníku festivalu propůjčili motto „Dokáže basová kytara Fender usmířit národy?". Kapela kombinující funky, rap a rock se zrodila přesně 17. listopadu 1989.

Co člen - to pojem tuzemské populární hudby. Nemine rok, aby někdo z J.A.R. nebyl nominován na Anděla.

Pozvánka na hudební festival Na jednom břehu v Hradci Králové

Roman Holý je známý jako producent i kapelník Monkey Business a Dan Bárta zase coby sólista i zpěvák Illustratosphere. Také poslední album J.A.R., Eskalace Dobra (2017), ovládlo loňské ceny Anděl. Spíš než vavříny ale budou J.A.R. Na jednom břehu oslavovat třicet let existence. Doufejme, že se dílko podaří a eskalace dobra dostoupí vrcholu.

V dramaturgii se ale opět objeví i hvězdy světové world music, tentokrát z Iránu a Izraele.

Čtěte takéNa jednom břehu / world music festival

NA JEDNOM BŘEHU není jen festival, ale způsob vnímání života, který reflektuje situaci ve společnosti. Proto vybírá dramaturgii nejen dle oblíbenosti, ale na základě osobnosti a morálního kreditu samotných umělců.

Festival se letos rozšiřuje o Food & Art Festival volně přístupný pro veřejnost, který bude součástí areálu.

Samozřejmostí je program pro děti, které mají do 14ti let vstup zdarma. I to je důležité!

PROGRAM:
Letní kino Širák - PÁTEK 24.5.
18.00 (otevření areálu)
19.00 koncert ZRNÍ - hlavní scéna
20.00 koncert Slow Motion - druhá scéna
21.00 koncert BARBORA POLÁKOVÁ& BAND - hlavní scéna

Orlické nábřeží - SOBOTA - 25.5.
10.00 Folklorní soubor Červánek
11.00 Loutkové divadlo - Neposlušná kůzlátka / pro děti
12.00 Jinotaj - koncert
13.00 Tomáš Procházka - koncert
14.00 Bubenický workshop Tomáš Reindl
15.00 Trio Le Moko - koncert
16.00 Petra Göbelová - koncert
17.00 Lumík

Letní kino Širák - SOBOTA - 25.5.
16.00 koncert KVĚTY YM - druhá scéna
17.00 koncert LIGH IN BABYLON / IRN, TUR, FR - hlavní scéna
18.00 koncert OMNION - druhá scéna
19.00 koncert THE PAZ BAND / ISR - hlavní scéna
20.00 koncert BEANS & BULLETS / SK - druhá scéna
21.00 výroční koncert J.A.R. - hlavní scéna

autor: baj | zdroj: Na jednom břehu / world music festival
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.