Anděl mezi zdravotníky. Magistra Gabriela Bendová z Hradce Králové získala v soutěži cenu sympatie

14. září 2022

V Náchodě se nedávno konal 3. ročník soutěže Anděl mezi zdravotníky. Jde o projekt, který má za cíl upozornit na práci zaměstnanců ve zdravotnictví, poděkovat jim a ocenit je. Akce se zúčastnila i magistra farmacie, Gabriela Bendová z Hradce Králové, která pracuje v lékárně. A získala cenu sympatie.

Povězte nám, jak jste se vlastně v tomto projektu ocitla?
Myslím si, že v tom mají prsty hodně kolegové a nakonec i šéf pan magistr Veselý. Bylo to spíše takové poděkování za moji práci jako létajícího lékárníka v době covidu. Když bylo hodně onemocnění, tak jsem víceméně vykrývala všechny nedostatky v personálu.

Pomáhat lidem, to mě bavilo už jako malou holku. Hrála jsem si s panenkami, pomáhala jim a zachraňovala jejich životy.
Gabriela Bendová, lékárnice

Co jste na to říkala, když jste se dozvěděla, že se máte zúčastnit soutěže?
Nejdřív jsem z toho byla v šoku. A pak, když se mi to rozleželo, tak jsem to brala jako dobrou výzvu a hlavně prezentaci nebo reprezentaci našeho povolání.

Čtěte také

Letos byly ve finálové dvanáctce především zdravotní sestřičky, několik lékařů, pečovatelka, laborantka a vy jako lékárnice. Jak jste se cítila v takové společnosti?
Velice příjemně, protože všichni finalisté byli úžasní, skvělí lidé. Mají hodně dobré srdíčko a jejich příběhy byly zajímavé. Měli jsme možnost se trošičku blíže poznat na soustředění před soutěží. To bylo v Rychnově nad Kněžnou v Hotelu Studánka, ve velmi příjemném prostředí. Bylo to skoro jako před soutěží Miss, ale tam nešlo o krásu, jen o naše povolání.

Co jste se pak před slavnostním večerem dozvěděli, že budete muset dělat? Vyděsilo vás něco nebo překvapilo?
Rozhodně mě vyděsila vědomostní disciplína z našeho oboru. Ale byli jsme dobří, všichni jsme odpověděli správně.

Čtěte také

Nakonec se na prvním místě umístila Marta Vlachová, primářka neurologického oddělení z teplické nemocnice. Druhé místo získala Šárka Trčková z nemocnice v Ostravě, staniční sestřička. Třetí místo potom Lucie Kozáková, sestra z Konstantinových Lázní. A vy jste získala cenu sympatie Anděl mezi zdravotníky. Co jste na to říkala?
Byla jsem moc překvapená, protože konkurence, když to řeknu takto nehezky, byla hodně velká.

Vy pocházíte ze Slovenska, jak jste se ocitla v Hradci Králové?
Díky škole, vybrala jsem si právě hradeckou farmaceutickou fakultu, která byla nejprestižnější v době, když jsem se na ni hlásila. A pak jsem už tady na východě Čech zakotvila a zůstala. Jsem tu už 10 let.

Čtěte také

Farmacie pro vás byla jasnou volbou už od střední školy? Bavila vás chemie?
Chemie byla můj nejoblíbenější předmět. A v podstatě to byla pro mne jasná volba už na základní škole. Chtěla jsem se dostat na farmacii, na vysokou školu, tak jsem si jako střední školu zvolila gymnázium.

Teď už pracujete v lékárně a posluchači si určitě kladou otázku, kde vás mohou v Hradci Králové potkat?
V Hradci Králové bohužel ne, respektive maximálně v lékárně na záchrance, kdyby byla hodně velká krize. A jinak mě můžete potkat v Jaroměři, v Trutnově, ve Dvoře Králové nad Labem, v Červeném Kostelci a Náchodě. Pořád jsem ten létající lékárník.

Vyhovuje vám to takto, protože je to pestřejší?
Rozhodně to není žádný stereotyp. Ráda potkávám nové lidi, nové kolegy, načerpávám vždy nové zkušenosti. Protože člověk se potřebuje stále učit, aby byl lepší a lepší. Takže se dá říct, že práce je pro mne skoro i takový koníček.

Čtěte také

Když přišel covid, jaké to bylo pro vás lékárníky?
Docela náročné, protože byly v lékárnách velké fronty. To by se dalo ještě zvládnout, ale byly i výpadky zásob léků, protože se možná i kvůli covidu omezila nějaká výroba. Stále se s tím dosud potýkáme, musíme občas lidem říct, bohužel váš přípravek není, což je docela frustrující.

Co máte nejraději na práci ve zdravotnictví?
Možnost pomoci lidem, kteří si nechají poradit. To mě bavilo už jako malou holku. Hrála jsem si s panenkami, pomáhala jim a zachraňovala jejich životy.

Gratulujeme k ceně sympatie, což jste nám potvrdila, protože jste sympatická lékárnice. Gabriela Bendová z Hradce Králové byla naším hostem.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související