Americké lidovky, ale i úpravy moderních skladeb nabídne živě skupina Vacuum Ball

7. září 2018

První Koncertní středa nové sezóny bude patřit kapele Vacuum Ball, která se vyprofilovala do žánru takzvané americany. Koncert uvádí Sandy Nosek.

Překvapení loňské bluegrassové sezóny se objevilo na této žánrové scéně na muzikantském setkání na chatě Kosodrevina na Chopku, kde se představují české i slovenské bluegrassové skupiny.

Kapela Vacuum Ball vznikla na podzim 2016 nejdříve jako trio ve složení kytara, oktávová mandolína a banjo plus housle. V průběhu loňského roku se ke kapele připojila hráčka na kontrabas a hráč na bicí a perkuse.

Zpočátku byl repertoár poskládaný z tradičních amerických lidovek, old-timů, ale i úprav moderních, současných skladeb. Skupina se vyprofilovala do tzv. americany, ve Spojených státech Grammy oceňovanou kategorii, která vzešla z amerických kořenů, ať už je to blues, stará country, old-time nebo rokenrol.

Vystupuje nejen na bluegrassových festivalech, ale úspěch mají i na samostatných recitálech, vždy s velkou odezvou díky skvělým hlasů a instrumentální jistotě. Oficiální nosič ani webové stránky skupina zatím nemá, ale na YouTube několik záznamů najdete.

Skupina Vacuum Ball vystoupí ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc ve středu 12. září od 20. hodin. Vstupné je 50 korun.

autor: Sandy Nosek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.